Programul ”Mănâncă responsabil!” este un program de învățare globală orientat spre acțiune în Anul European pentru Dezvoltare (2015) și în viitor.

La acest proiect finanțat de Uniunea Europeană

       PARTICIPĂ 9 STATE EUROPENE : Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Letonia, Malta, Polonia, România, Slovacia, Slovenia.

       Participă  50 de instituții de învățământ din România: 6 grădinițe, 25 școli gimnaziale, 18 licee, 1 școală specială.

Școala noastră s-a alăturat acestui proiect în acest an școlar.

Adrese utile unde puteți citi mai multe despre program:

 www.ccdg.ro

https://www.facebook.com/manancaresponsabil/

Definiţii

  • CONCEPT – CONSUM  RESPONSABIL  DE  HRANA

1)” Consumul este responsabil atunci când ia în considerare impactul său asupra calității vieții umane în fiecare dimensiune a sa: sănătate, gestionarea resurselor naturale, economia, amenajarea teritoriului, mediul, lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale, viața socială,  culturală etc.”

(Consiliul Europei, 2006)

2) „Consum de hrană sănătoasă care nu pune în pericol sustenabilitatea mediului înconjurător”.               

(CCDG, 2015)

Domenii vizate în  PROIECTUL  MANANCA  RESPONSABIL!

Se alege unul din cele 4 DOMENII, dupa aplicarea Chestionarului:

  • Sănătate și Stil de Viață (consumul, impactul alimentelor).
  • Alimente Locale (resturile alimentare, transportul) şi Impactul asupra Resurselor și Climei (influența asupra naturii și a peisajului; influența asupra resurselor – sol, apă).
  • Risipa de Alimente (resturile alimentare, transportul).
  • Cultura Alimentației și Deschiderea către Diferite Obiceiuri și Nevoi Alimentare (impactul asupra oamenilor de acasă și din străinătate).

In urma analizei chestionarului, comitetul Eco a ales ca domeniu de intervenţie: Risipa de Alimente (resturile alimentare, transportul), propunându-şi ca scop: reducerea cu 25% a numărului de familii care aruncă mâncare.

Comitet

PLAN DE ACTIUNE

profesori coordonatori: Florescu Aurelia și Călugăru Viorica

Activitatea de diseminare a proiectului Mănâncă Responsabil!

Activitatea a început cu un exerciţiu de încălzire, prin care participanţlor li s-a cerut să scrie pe un post-it, o definiţie a consumului responsabil şi s-au citit câteva răspunsuri.         Elevii au urmărit prezentarea filmului :” Şi a riscat viaţa pentru a salva ziua!” şi a unei prezentări a proiectului”Mănâncă Responsabil” şi a activităţilor care se vor desfăşura pe parcursul anului, pentru a atinge scopul propus, în urma aplicării chestionarului, acela de a reduce resturile / deşeurile alimentare. (prof. coordonator Florescu Aurelia)

Au luat cuvântul invitaţii ISJ-ului domnul inspector Pătraşcu Octavian, inspector pentru proiecte educaţionale şi doamna Vârlan Emilia, reprezentant APM Galaţi, care au subliniat valoarea educativă a derulării acestui proiect, atât în dezvoltarea şi formarea unor deprinderi alimentare corecte şi responsabile a şcolarilor, căt şi pentru comunitate. Doamna director, prof. Huţanu Ana, a avut o discuţie interactivă cu elevii despre importanţa peştelui în alimentaţie, despre alimentaţia responsabilă şi impactul asupra resurselor şi economiei locale. Doamna director adjunct, prof. Alecu Ioana a apreciat activitatea desfăşurată de elevi şi a discutat despre ce înseamnă responsabilitate şi implicarea în desfăşurarea proiectelor. Doamna prof. Călugăru Viorica, coordonator al proiectului, a prezentat concursurile care au fost lansate cu ocazia desfăşurării acestei activităţi: concursul “Maestrul bucătar”, prezentări Ppt cu tema “Hrana noastra cea de toate zilele – efecte asupra sănătăţii şi a mediului” şi expoziţia de machete şi desene ”Biodiversitatea mediului acvatic”.

Elevii care s-au înscris au prezentat produsele realizate, precum şi modul de realizare a acestora. Juriul format din membrii Comitetului MR!, reprezentanţii APM şi ISJ şi profesori din şcoală, au deliberat şi au hotărât premiile. Elevilor câştigători li s-au înmânat diplome şi fructe ca premiu. Activitatea s-a incheiat cu discursul purtătoarei de cuvânt a Comitetului “Mănâncă Responsabil!”, eleva Filip Teodora , cu înmânarea de fructe tuturor participanţilor şi cu impresiile despre activitate şi despre consumul responsabil scrise de către aceştia pe post-it uri. Elevii din comitetul MR! , au împărţit fructe şi elevilor din şcoală care nu au participat la activitate şi broşura cu prezentarea proiectului.

Prof. Florescu Aurelia, Prof. Călugăru Viorica

Să mâncăm responsabil!

“Spune-mi ce mănânci ca să-ţi spun cât de sănătos eşti…”.

Am ajuns la acest dicton, parafrazându-l pe cel care vizează prietenia. Fără pretenţii de originalitate, consider că ambele sunt extrem de adevărate.  Cum ne influenţează pe noi alimentaţia sănătoasă, mai puţin sănătoasă sau cancerigenă de-a dreptul? Cu siguranţă, condiţionează calitatea vieţii şi longevitatea.  Odată ce alimentaţia noastră se bazează numai pe produse de sezon, proaspete, provenite din acelaşi mediu în care trăim şi noi, în viaţa noastră se instalează armonia şi starea de bine. De aceea, trebuie să încurajăm producţia locală, cumpărând cât mai multe alimente de la fermele din oraş.  Pare mult mai uşor să cumpărăm mâncare gata preparată de la un fast-food, să găsim, în mod convenabil, toate produsele de care avem nevoie într-un supermarket. Dar când vine vorba despre sănătatea propriului nostru corp, nu ar trebui să vedem un stil de viaţă sănătos şi responsabil ca pe o dificultate.  Schimbări, schimbări, schimbări… poate că pare dificil să ne îmbunătăţim alimentaţia, dar nimic nu este imposibil! Cu puţina voinţă, oricine îşi poate schimba obiceiurile. Dacă vrem să ne simţim cu adevărat bine, trebuie să alegem cu atenţie tot ceea ce punem pe masă.  Grija faţă de sănătatea noastră, a familiei şi a mediului înconjurător trebuie să existe în fiecare dintre noi.  S-ar putea adăuga că orice activitate, orice proiect care aduce în centrul atenţiei alimentaţia sănătoasă, într-o lume în care fast-food-ul este în vogă, reprezintă un beneficiu pentru persoanele implicate, dar şi pentru grupul-ţintă. De aceea, noi, elevii, am ales să participam la astfel de activităţi care atrag atenţia asupra unui stil de viaţă sănătos, dar şi să ne “educăm” prietenii, colegii şi chiar şi familia să promoveze acest stil.

Filip Teodora Alexandra, elevă clasa a VIII-a B

DENUMIREA ACTIVITĂŢII: ” SCRISOARE CATRE COMUNITATE”

OBIECTIV: Informarea comunităţii în legătură cu alternativele pentru un consum responsabil, impactul social şi ecologic al societăţii de consum.

Au fost invitate doamna Varlan Emilia- reprezentant APM Galati si doamna Negrea Iulia din partea DSP Galati. La activitate au participat doamna director Ana Hutanu, cadre didactice din scoala, elevii comitetului Eco Scoala si ai claselor 5C, 7 B si 7C si, indirect,  elevi ai claselor de la a III-a pana la a VIII-a. S-a strans un numar foarte mare de scrisori din scoala, in jur de 100, adresate unor persoane apropriate, domnului primar, domnilor parlamentari, etc, prin care elevii vor sa informeze comunitatea in legatura cu alternativele pentru un consum responsabil, modalitati de stopare a risipei de alimente, sustinerea economiei locale, etc.

Elevii au citit cateva dintre acestea si au prezentat materialele power point realizate in legatura cu tema propusa. Un grup de elevi de la clasa a VII-a B a realizat un interviu în vecinatatea scolii, pentru a afla parerea locuitorilor despre consumul responsabil de alimente. S-a organizat si o expozitie cu preparate realizate din alimente refolosite si preparate din camara personala sau a bunicilor (miere, gem, compot, zacusca, etc). Cativa elevi au notat propuneri si sugestii despre activitatea desfasurata, pe care le vom integra in jurnalul proiectului. S-au acordat diplome tuturor participantilor.

Scrisoare 3 scrisoare 4 Scrisoare 5

Coordonatori ai proiectului “Mănâncă responsabil!”,

prof. Florescu Aurelia si Calugaru Viorica

Stop risipei!
Expozitie de desene cu scopul de crestere a gradului de constientizare privind necesitatea reducerii deseurilor.

Pământul – mărul din ochii tăi!

Raport narativ activitate 5

Găsiți o soluție! „Cumpărați de la bunicuța din colțul pieței!”

Raport narativ activitate 6