„Şi totuşi ceva s-a schimbat…”

Tovarăşul Lenin afirma că orice regim politic autoritar are nevoie de „idioţi utili” care să-l susţină din convingere şi cu devotament de martir. De cele mai multe ori, susţinătorii se recrutează dintre intelectuali şi, spre deosebire de ticăloşii pragmatici şi oportunişti, sunt mult mai uşor de convins şi mult mai fideli.

Din păcate, această observaţie subtilă şi cinică este mai valabilă ca oricând pe reţelele de socializare. Cele mai multe postări care vizează regimul politic din Rusia vădesc o admiraţie aproape religioasă. În Rusia există o singură persoană este infectată cu noul virus, dar şi aceea se simte excelent, mulţumită metodelor revoluţionare de tratament. Presa liberă să îşi aclame liderul ar anunţa, fireşte, orice nou caz de îmbolnăvire… Duma de Stat îl aplaudă în picioare pe d-l preşedinte Putin când le explică migranţilor că Rusia nu are nevoie de ei şi că sunt liberi să se intregreze sau să dispară. Preocuparea sinceră şi părintească a marelui om politic de la Răsărit se îndreaptă apoi spre ţărişoara noastră, care a fost cândva (când oare?…) liberă şi demnă, cu o armată de temut (de către cine?…) Cu tristeţe remarcă dispariţia resurselor care au îmbogăţit o clică de profitori şi au săracit norodul. Exemplele sunt pe cât de numeroase pe atât de dezgustătoare. Cel mai mult mă îngrijorează faptul că admiratorii Marelui Frate sunt în mare parte, intelectuali de bună bună credinţă şi tineri născuţi în libertate şi prosperitate. Apropo, mai discutăm şi despre tezaur?

Regimul chinez stârneşte la rândul său admiraţie şi impresionează mai ales eficienţa şi obedienţa populaţiei. Ei pot să construiască un spital în zece zile şi să învingă orice epidemie în timp record în timp ce noi… Sunt atât de puternici încât virusul îşi încetează activitatea când guvernul decretează sfârşitul epidemiei. Nu se gândeşte nimeni că este doar o manevră propagandistică în timp ce chinezii de rând continuă să moară cu discreţie din cauze „naturale”? Mai mult, cel mai bogat chinez oferă măşti de protecţie, iar specialiştii în combaterea epidemiei coboară din cer pentru a salva Europa greu încercată. În această situaţie, cine mai are insolenţa să vorbească de respectarea drepturilor omului?

Prea mulţi concetăţeni consideră că aceste modele politice pot scoate ţara din „haos” şi doresc să scape cât mai repede de parlamentari, de guvern şi de preşedinte, adică de sistemul democratic. Ar trebui să vină un regim autoritar, dacă se poate, militar care „să facă ordine”. Un conducător autoritar şi puternic ales pe „viaţă” ar fi primit cu urale pentru că este ceva în firea omului care îl determină să renunţe bucuros la libertatea alegerilor dificile pentru siguranţa iluzorie din ţarcul păzit de păstorul cel bun cu parul în mână. Privite la scara istoriei universale, libertatea tuturor şi democraţia de tip occidental sunt doar mici insule cu fantezii sociale în oceanul dictaturii.

Oamenii primesc cu entuziasm limitarea libertăţilor când viaţa le este pusă în pericol, dar, odată instalat, un sistem dictatorial se consolidează rapid şi învinge democraţia chiar cu propriile arme: voinţa populară şi votul universal.

O dictatură modernă controlează uşor gândurile oamenilor cu ajutorul inteligenţei artificiale şi poate acţiona cu mult înainte ca acestea să se transforme în fapte. Modelul clasic cu informatori va fi privit ca un artefact din istoria dictaturii, ca o trăsură lângă o dronă…Nu ne va mai întreba nimeni unde şi cu cine ne-am petrecut timpul; va fi suficient să verifice telefonul dintr-un server îndepărtat. În perioada comunistă se credea că toate convorbirile telefonice sunt ascultate undeva de indivizi atenţi, nebărbieriţi, cu ţigara în gură. Această fantezie duioasă lasă locul unui program care detectează cuvintele dintr-o conversaţie şi acţionează instantaneu. Nu poate fi înșelat pentru că ne descifrează trucurile mai repede decât putem noi să le concepem.

Ignoranța generală și obscurantismul medieval sunt promovate și valorizate prin cele mai avansate tehnologii. Sputnik.ro se afirmă ca sunetul clopotului: alungă molima, iar Nety Sandu ne prezintă horoscopul zilei. Chiar dacă tendințele sunt respinse timid de intelectualii care intră încălțați în sufragerie să asculte previziunile astrelor, umanitatea în ansamblu le îmbrățișează.

Am avut privilegiul să trăim într-o perioadă interesantă, între două dictaturi, dar peste tot se stinge lumina…

PS. Unele „drepturi și libertăți” se limitează de mâine… Când se va termina „pandemia”, va mai rămâne doar dreptul „de a ne manifesta nestingherit entuziasmul” față de „minunata lume nouă”.

A consemnat pentru dumneavoastră, Vasile Mihai