Eco-Blog 2010-2011-2012


22 martie – ZIUA MONDIALA A APEI

Pe 22 martie elevii Scolii nr 2 Galati s-au deplasat la Gradinita nr 2 “Sfantul Stelian” din aceeasi localitate si au prezentat celor mici informatii despre apa dar mai ales despre modalitatile in care putem economisi aceasta resursa naturala atat de necesara vietii. Eleviii claselor aVII aA si a VIII aA s-au pregatit cu materiale bine documentate despre apa si rolul acesteia in viata noastra si mai ales despre cum putem sa gospodarim aceasta resursa pentru ca si generatiile viitoare sa se bucure de ea. La finalul activitatii elevii scolii noastre au oferit carti si auxiliare didactice copiilor ce la toamna vor intra in clasa I. Activitatea a fost monitorizata de consilierii ARPM Galati, d-na  Emilia Varlan si Ioana  Andrei.care au folosit acest prilej pentru a prezenta un material pe tema “APA SI SIGURANTA ALIMENTARA”.
Sarbatoarea APEI continua
In data de 23 martie 2012, elevii scolii noastre au participat la o actiune ce a marcat ZIUA MONDIALA  A APEI, prilej de a organiza o dezbatere pe tema APA SI SIGURANTA ALIMENTARA.
La dezbatere au participat elevi ai claselor III-VIII si d-na Emilia Varlan consilier la ARPM GALATI. Activitatea a constituit un bun prilej de a atrage atentia asupra faptului  ca fiecare dintre noi trebuie sa sustina cauza managementului sustenabil al resurselor de apa.
D-na Ioana Andrei a prezentat copiilor un material ce se doreste a fi un semnal cu privire la cantitatile de apa din ce in ce mai mari folosite la producerea alimentelor, material ce s-a alaturat celor realizate de elevi si prezentate in cadrul activitatii.
La finalul dezbaterii copiii au inteles ca economisirea apei este o necesitate atat pentru prezent cat si pentru viitor si ca depinde de vointa noastra a tuturor.
Coordonator Eco- Scoala prof. V Calugaru.

x x x

Ziua Mondiala a Zonelor Umede – 2 februarie 2012

In cadrul activitatii au fost prezentate zonele umede din Romania si din judet, animalele specifice zonelor umede, precum si metodele de protectie a lor. Cu aceasta ocazie a fost realizata o expozitie de desene si de mesaje pe aceasta tema. A participat la activitate d-na consilier ARPM, Emilia Varlan.                                                                                         Coordonator al activitatii: prof. Viorica Calugaru

 

Patrula Eco Iuventus coordonata de cadrele didactice Talaba Gabriela, Lupu Neicu Marioara, Lazar Luminita, Morun Valentina si Calugaru Viorica a obtinut un frumos loc in clasamentul national si premiul special “Planteaza si tu!”. Elevul Vrinceanu Radu-Tudor a fost premiat pentru realizarea celei mai complexe agende la nivel de unitate scolara. Felicitari tuturor participantilor la acest concurs national organizat de CCDG Romania.                                         (26 iulie 2011, prof. Georgiana Munteanu)

Proiectul european U4energy

Un grup de elevi si cadre didactice au format echipa care sa participe la proiectul paneuropean U4energy coordonat in Romania de CCDG (Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie)
Proiectul U4energy este o initiativa a Comisiei europene, finantata prin intermediul programului Intelligent Energy Europe, care îsi propune ca Europa sa devina mai competitiva si inovativa în ceea ce priveste schimbarile climatice si protejarea mediului înconjurator.
Proiectul U4energy pune accent pe educarea elevilor cu privire la problemele de mediu, consumul de energie si îi invita pe elevi sa constate câta energie consuma ei însisi si cum pot actiona, disemina informatia prin intermediul proiectului depus în propria comunitate.
Mai multe informatii despre acest proiect gasiti pe site-ul www.ccdg.ro

La prima intalnire a echipei de proiect din Scoala 2 Galati au fost analizate si calculate consumurile de energie din scoala noastra si s-au conturat modalitati de economisire ale acesteia in perioada urmatoare.
Coordonatorii proiectului la nivelul scolii: Calugaru Viorica, Cosug Maricica, Morun Valentina si Munteanu Georgiana

14 aprilie- activitate de informare a elevilor claselor IB si IC privind proiectul si implicarea lor in economisirea energiei in scoala si in familie

  

  In data de 8 dec 2010 s-a realizat activitatea de popularizare a programului ECO-SCOALA in cadrul Festivalului Sanselor tale desfasurat la Casa Corpului Didactic. Reprezentantii scolii noastre au sustinut tema: BIOETICA prin d-na prof. Calugaru Viorica.

 

In anul scolar 2010-2011, tema anului este CURTEA SCOLII. Ne-am propus sa imbunatatim aspectul scolii, am plantat in curte 50 de puieti de salcam si salcie si am realizat activitati de ecologizare a curtii scolii. La aceste activitati au participat elevi din clasele II-VIII care au incercat sa schimbe in bine aspectul scolii pastrand curatenia si adunand fiecare hartie ajunsa in curte datorita neglijentei altora, aratand astfel ca lor le pasa de scoala lor si ca activitatea lor reprezinta un bun exemplu pentru colegi dar si pentru locatarii blocurilor din vecinatatea scolii.
Prof. Calugaru Viorica
 

  

                     Plantare de copacei – clasa I-C, inv. Cosug Maricica

Ziua Mondiala de Monitorizare a Apei      PROIECT ECOLOGIC INTERNATIONAL

Apa – miracolul vietii
,,În natură nu există nici recompense,nici pedepse, numai consecinţe”
(Vladimir  Prelog)     
Apa este o substanţa esenţiala vieţii. Fară apǎ nu poate fi concepută nici o formă de viată. Pornind de la aceste constatǎri o parte din elevii Scolii Gimnaziale Nr. 2 Galati au fost implicati în monitorizarea calitǎtii apelor fluviului Dunǎrea si a raurilor Siret si Chineja. Activitǎtile au urmǎrit formarea si dezvoltarea la elevi a capacitǎtii de constiientizare si responsabilizare a protejǎrii mediului. Au fost analizate diferite probe de apǎ folosind Kit-ul de analizǎ.  În luna iunie si septembrie elevi însotiti de doamnele profesoare Ioana Alecu, Viorica Cǎlugǎru si Georgiana Munteanu au mers pe malul rîului Chineja unde au determinat o serie de parametri ai apei, au ecologizat malurile acestuia, au plantat copaci si au împǎrtit localnicilor o serie de fluturasi cu îndemnuri ecologice.
În lunile septembrie si octombrie un alt grup de elevi însotiti de doamna profesoara Viorica Cortojan a analizat calitatea apei celor douǎ ape care trec prin localitate. Pe malurile apelor nu s-au observat deseuri menajere solide.
Apa analizatǎ nu are miros, este incolorǎ, continând mici particule de nisip. Nu s-au observat în aceea perioadǎ reziduuri petroliere .
S-au obtinut urmatoarele rezultate :

Cursul de apa Data Temp atmosf DO oxigen pH
Rauletul Chineja 20 iun 2010 22 4 8
 Chineja 20 nov 2010 16 3 8
Fluviul Dunarea 24 sept 2010 17 6 7.5
Dunarea 22 oct 2010 9 7 8
Raul Siret(afluent al Dunarii) 30 sept 2010 18 6 7.5
Siretul 15 oct 2010 11 7 7.5

Elevii au fost încântati de activitatile la care au participat.