Eco-School


Ce este ECO-ŞCOALA?

PROGRAMUL  MONDIAL ECO-SCHOOLS / ECO-ŞCOALA
Participarea unităţilor şcolare la Programul internaţional Eco-Schools reprezintă oportunitatea realizării unor acţiuni instructiv-educative complexe, cu implicarea activă a elevilor, cadrelor didactice, a părinţilor şi cu un ecou important în rândul comunităţii locale.

NIVELUL INTERNAŢIONAL
Eco-Schools este un program pentru managementul mediului şi certificarea şcolilor care-l implementează, coordonat la nivel internaţional de Fundaţia de Educaţie pentru Mediul Inconjurător (FEE), ce reuneşte  68 de organizaţii  din 58 de ţări, care  acţionează la nivel naţional în domeniul educaţiei pentru o dezvoltare durabilă. Dintre acestea,  în anul 2010, 48 de ţări au implementat Programul mondial ECO-Şcoala. Pe plan mondial, Programul este susţinut de Uniunea Europeană şi UNEP (Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu).

Programul Eco-Şcoala a debutat pe mapamond ca program-pilot, în anul 1994, pornind de la necesitatea implicării tinerilor în  găsirea de soluţii la provocările impuse de dezvoltarea durabilă la nivel local. Astăzi participă 32 156 şcoli din lume, din care 9 898 deţin Certificat de Eco-Şcoală şi Steagul Verde. Un număr de 9 125 460 de copiii şi tineri, 628 005 de cadre didactice şi 5 013 de autorităţi locale dezvoltă acest program în lumea întreagă.

NIVELUL NAŢIONAL
În Romania, Programul Eco-Scoala a debutat în anul 1999 cu doar 5 şcoli pilot, ajungându-se în 2009 la  424 de unităţi şcolare, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie,  în calitate de membru cu drepturi depline al FEE.

De-a lungul timpului, circa 600 de unităţi şcolare (grădiniţe, şcoli generale, licee, colegii, grupuri şcolare, şcoli speciale, cluburi sau palate ale copiilor) din România au derulat programul, la finalul anului şcolar 2009/2010 fiind active un număr de 381.

Şcoala Gimnazială nr.2 Galaţi s-a inscris in Programul Eco-Scoala inca din anul 2001. In cei noua ani de activitate a obtinut la nivel national doua Mentiuni (2003, 2006), Premiul II (2004), Premiul III (2005), Premiul I (2007), Premii si Mentiuni la Concursurile promovate de CCDG – Patrula Eco si Fotografia Eco – (2009, 2010) si valorosul Premiu International Steagul Verde. Coordonatorul Programului in scoala noastra este doamna profesoara Călugăru Viorica.

Derularea programului în Şcoala Gimnazială nr.2 Galaţi oferă posibilitatea obţinerii unor fonduri extrabugetare, realizarea unor economii financiare prin valorificarea deşeurilor reciclabile (hârtie, plastic), crearea unui mediu ambiant plăcut prin înfrumuseţarea, supravegherea şi păstrarea curăţeniei în şcoală. Totodată, oferă oportunitatea afirmării la nivel local şi naţional prin câştigarea premiului simbol al educaţiei pentru mediu „Steagul Verde” şi a statutului de Eco – Şcoală.
     

În realizarea obiectivelor propuse şcoala îşi lărgeşte cooperarea cu autorităţile locale, cu agenţi economici, cu alţi reprezentanţi ai comunităţii locale. Prin acest proiect, în şcoală creşte interesul faţă de curăţenia spaţiului şcolar şi faţă de exploatarea controlată a deşeurilor reciclabile, precum şi pentru identificarea factorilor responsabili şi eficienţa activităţii în comun.
Proiectul presupune implicarea unui număr cât mai mare de elevi, profesori, părinţi în acţiunea de protecţie a mediului pe parcursul derulării sale, iar ca efect al acţiunilor educative formarea conştiinţei cetăţenilor şi în special a celor din segmentul de vârstă 6-15 ani pe probleme legate de menţinerea unui ambient calitativ estetic şi sănătos în scopul de a-i forma ca persoane active pe plan local dar şi naţional.

Informatii privind proiectele, activitatile si concursurile cu tematica ecologica le gasiti pe diferite pagini ale blogului; va dorim nu doar vizionare si lectura placuta ci, de asemenea, va adresam invitatia sa participati la aceste activitati, sa implicati elevii in orice actiune care mai curand sau mai tarziu isi va arata roadele in salvarea mediului inconjurator.