30 ianuarie 2018 – Ziua Internațională a Nonviolenței în școală

În data de 30 ianuarie, în mai multe țări, este marcată  Ziua Internațională a Nonviolenței în școli. Această zi are ca obiectiv promovarea ideii de educare a copiilor în armonie, solidaritate și respect, toleranță, mesajul principal al acestei zile fiind „Combatem violența prin cuvinte magice, dragoste universală, nonviolență și pace – Dragostea universală este mai bună decât egoismul, nonviolența este mai bună decât violența și pacea este mai bună decât războiul.”
La Școala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu”, Galați s-au desfășurat activități care au avut drept obiectiv principal prevenirea agresivității și violenței, exersând atitudini și comportamente astfel încât elevii să reacționeze cu responsabilitate și cu o bună gestionare a emoțiilor, în deplină siguranță, printr-o atitudine preventivă, apelând  la metodele specifice educației nonformale, comunicând eficient și activ, promovând toleranța și valorile morale. Activitățile au fost organizate  de d-na prof. Liliana Călin, d-na prof Cazacu Camelia, d-na prof. Cortojan Viorica și d-na bibliotecar Iordache Tanța împreună cu elevi ai claselor a VII-a din această școală.
Ziua Internațională a Nonviolenței în școală a fost o zi a emoțiilor, a prieteniei și a înțelegerii pentru elevi, care au oferit câte o îmbrățișare persoanelor dragi din școală.
În activitatea desfășurată de elevii ciclului gimnazial s-a conștientizat importanța prieteniei adevărate, fără ură, fără invidie și care are la bază o prietenie sinceră. Elevii și-au scris părerile, ideile, și-au exprimat sentimentele prin desene, colaje expuse pe holul școlii care îndeamnă la nonviolență, pace, acceptare, toleranță, respect, empatie, solidaritate. Aceștia au compus slogane și mesaje împotriva violenței, au vizionat material informative pentru a cunoaște formele violenței, în scopul evitării acestora, desene cu mesaje nonviolente care vor fi cuprinse într-o expoziție ce va fi completată pe parcursul întregii săptămâni. Și nu în ultimul rând, au ales să împartă între ei zâmbete în locul urii, și-au dat mâna și au propus soluții pentru a evita situațiile de conflict.

Profesor, Cortojan Viorica

15 ianuarie 2018 – „Dor de Eminescu”

La steaua care-a răsărit
E-o cale-atât de lungă…

Elevii clasei a VI-a A coordonați de doamna prof. Iulia Coreschi și doamna bibliotecar Iordache Tanța au realizat o dezbatere sub titlul „Dor de Eminescu” pentru a sărbători 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu. Atât prezentarea documentarului despre viața marelui poet, cât și expunerea de imagini noi și de epocă ale locurilor de la Ipotești, Iași, Viena și București, care păstrează amintirea lui Mihai Eminescu, au fost captivante.

Prof. Coreschi Iulia

Săptămâna  Educaţiei  Globale 2017 : „Lumea mea depinde de noi”/ “My World Depends on Us”

Săptămâna Educației Globale este un eveniment de sensibilizare la nivel european, care are loc anual in educație formala si non-formala pe continent. Are o temă diferită în fiecare an. Scopul săptămânii educaționale globale este de a încuraja educatorii și cursanții să exploreze activitățile educaționale pentru cetățenia globală.
„Lumea mea depinde de noi” este tema Săptămânii educației globale din 2017, un eveniment anual care are loc în școli și instituții de învățământ din Europa.
În conformitate cu obiectivul 4.7 al Obiectivului 4 al Organizației Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă, Săptămâna Educației Globale abordează aspecte legate de diversitate și inegalitate la nivel local și global și încearcă să încurajeze: Conștientizarea lumii extinse și a rolului nostru de cetățeni ai lumii, Atitudini de respect pentru diversitate și abilități de comunicare interculturale, Responsabilitatea pentru acțiunile noastre, Abilitatea de a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil.
Educația globală  cuprinde: educația pentru dezvoltare, educația pentru   drepturile   omului,   educația   pentru   pace   și   prevenirea   conflictelor   și   educația interculturală.

Activități desfășurate în școală la clasele gimnaziale:

  1. clasa 6A- Prof.Tocilianu Diana- Prof. Coreschi Iulia
  2. De ce să fim toleranți – clasa 6B- Prof. Cortojan Viorica
  3. Responsabilizarea folosirii resurselor globale în alimentația rațională și sănătoasă- clasa 7B-Prof. Călin Liliana
  4. Fapta ta poate schimba un destin-clasa 8C- Prof. Crețu Valeriu

Profesor coordonator, Cortojan Viorica