Ziua Ștafetei

Banner pt website-ul institutiei

Ambasador, jurnalist, fotbalist, polițist, medic de urgență, medic veterinar, educatoare, profesor, acestea sunt profesiile pe care elevi din clasele 7A și 7B și-au dorit să le cunoască timp de 2 săptămâni, preluând ștafeta de la profesioniști dornici să le împărtășească din experiența lor, în cadrul proiectului Ziua Ștafetei.

S-au implicat în buna desfășurare a acestui proiect câțiva profesori din școala noastră, dornici să împlinească visele elevilor lor: Călin Ionelia, Cortojan Viorica, Huțanu Ana-Viorica, Katler Dana, Vasile Mihai, Vădeanu Adrian. Mulțumim pentru participare doamnei bibliotecar Iordache Tanța, doamnei profesoare Florescu Aurelia, precum și unui părinte inimos – doamna Sevastre Olimpia.

Coordonator, prof. Tobiaș Silvia-Daniela

Proiectul s-a derulat în locații diferite din București și Galați, după cum urmează:

17 noiembrie 2016, București

Bianca Boboc a preluat ștafeta de la ambasadorul Canadei

Gheorghică Daria și Sevastre Andrei au preluat ștafeta de la jurnaliștii Ziarului Financiar și Prosport. Însoțitor, profesor Călin Ionelia.

Proiectul „ Ziua Ștafetei”, inițiat de Fundația „Terre des hommes” și coordonat în școala noastră de doamna prof. Silvia-Daniela Tobiaș, se bucură de un real succes și anul acesta școlar, atât in rândul copiilor, cât și al părinților.

Visul elevei Bianca-Maria Boboc, de la clasa a VII a B, de a-l întâlni pe domnul Ambasador al Canadei a devenit realitate. Bravo, Bianca!!! Mai ales pentru atitudinea ta, pentru că nu te-ai lăsat, dupa decepția de anul trecut, te-ai ambiționat și ai reușit, anul acesta! Asta este cea mai importantă lecție de viață!

Și, pentru că nimic nu este întâmplător în viață, datorită doamnei Olimpia Sevastre, sponsorul excursiei, am transformat ziua de 17.11.2016 într-o zi de neuitat și pentru alți doi copii, Andrei Sevastre si Daria Gheorghică, care au optat pentru profesia de jurnalist.

Așadar, la ora 5 dimineața, ne-am urcat în mașină și am plecat spre Capitală! Prima oprire, Ambasada Canadei, desigur. Bianca a petrecut aproape toată ziua acolo, de la 9.30 până la ora 16. Fericirea de pe chipul ei nu poate fi redată în cuvinte.

„ Cand am aflat ca, in sfarsit, o sa am ocazia sa-l intalnesc pe domnul Ambasador al Canadei am fost foarte, foarte, fericita. A fost o zi superba: am facut cunostinta cu domnul Ambasador, am stat de vorba, ne-a povestit despre cariera dumnealui si despre ce inseamna sa fii Ambasador. Apoi, am vizitat birourile din cladire si am vorbit cu doamnele care lucrau acolo despre fiecare job in parte. Partea mea preferata a fost cand am vizitat biblioteca, iar doamnele au fost foarte dragute si ne-au daruit cate o carte. Este fascinanta, lumea aceasta a diplomatiei! A fost minunat, o experienta unica in viata!” ( Bianca Boboc, 7B )

Cei doi viitori jurnalisti, Andrei si Daria, au vizitat redactia Ziarului Financiar (care implinea in aceeasi zi 18 ani de existenta) si au intrat in platourile „Pro Sport”. O experienta de neuitat:

Ziarul financiar. Redacția. Locul unde începi munca cu cafeaua de la ora 10 și citești ziare toată ziua. Ce serviciu poate fi mai frumos de atât? Am învățat cum se editează pagina de ziar și cum se postează online. Captivant! Studioul Pro Sport. Live! În spatele butoanelor nu respiri. Mărești cadrul, schimbi, ești atent la comentarii, tai live-ul, bagi publicitate, revii în live, editezi banda de subsol cu informații…. toate acestea m-au captivat. Dincolo de ce vedem pe sticlă, în spatele ei e muncă, e echipa … e fascinant.”( Andrei Sevastre, 7B)

La Bucuresti am fost in multe locuri frumoase. Primul loc in care am mers a fost la Ziarul Financiar. Am aflat multe lucruri noi, de la cum se scriu articolele pana la printarea ziarelor. Am avut norocul sa nimerim in timpul unei emisiuni live pe Pro Sport. Acolo am vazut cum se face o emisiune live si platourile. Am invatat foarte multe lucruri interesante. Toata aceasta excursie a fost interactiva, distractiva si educativa.” ( Daria Gheorghica, 7B)

Dar, devoratorii de Harry Potter nu puteau lipsi de la Targul international de carte Gaudeamus, de la Romexpo. Raiul pe pamant pentru iubitorii de carte buna! Acolo erau expuse mii de carti, care mai de care mai interesante, la preturi reduse. E foarte greu sa iti alegi doar cateva pe care sa le poti cumpara…

In final, am vizitat platourile de filmare de la Next Star. Multi copii se pregateau de filmari si erau foarte entuziasmati sa-si vada idolii in persoana. Am avut oportunitatea de a interactiona cu vedetele emisiunii, am facut poze si am luat autografe!

Dupa cum am zis, o zi de neuitat!

Imi doresc ca experienta voastra sa ambitioneze si alti colegi, pe viitor! Participati la proiecte, in orice domeniu, este o experienta, o oportunitate unica, poate!    Nu exista “Nu am timp” ! Timp gasiti, daca vreti! Largiti-va orizontul!

Prof. Ionelia Călin                                                                                                                   Diriginte clasa a VII a B

19 noiembrie 2016, Galați, stadionul Siderurgistul, Galați

Adam Andrei, Baciu Eduard, Breahnă Cosmin, Doană Prodan Adriano, Oiță Andrei, Popa George au preluat ștafeta de la echipa de fotbal SC Oțelul Galați. Însoțitor, profesor Vasile Mihai.

Ce vrei să te faci când vei creşte? Fiecare a răspuns de nenumărate ori la această întrebare şi apoi viaţa a intrat pe făgaşul obişnuit, iar visele s-au pierdut în uitare. Uneori, discrepanţa dintre dorința exprimată şi potenţialul individual nu este sesizată şi rămâne gustul sălciu al regretului… Ce aş fi putut face dacă…

Pentru a observa specificul unor meserii şi pentru a face o alegere inspirată, elevii şcolii noastre au participat la acţiunile desfăşurate  de Ziua Ştafetei.

Alături de dirigintele lor, unii dintre elevii clasei a VII-a A au mers pe Stadionul Siderurgistul pentru a susţine echipa Oţelul Galaţi într-un meci amical cu Bujorii Târgu Bujor. Ziua răcoroasă nu i-a descurajat nici pe fotbalişti, nici pe suporterii care au sustinut cu înflăcărare echipa favorită. După un meci terminat cu 15-0 pentru oţelari, am pătruns pe teren pentru a-i felicita pe sportivi şi pentru a fi mai aproape de spiritul competiţiei. Câteva şuturi pe poartă ne-au încalzit şi ne-au întărit convingerea că un mare fotbalist se află în inima fiecărui băiat cu o minge la picior.

Dar ne mai aştepta încă o bucurie. Mulţumită lui Bădoiu David, fost elev al şcolii noastre, am avut acces la vestiarele echipei şi am putut discuta cu antrenorii şi fotbaliştii. Am înţeles că succesul se obţine prin efort zilnic, prin spirit de echipă şi mai ales prin încredere în forţele proprii. O înfrângere este doar o etapă mai grea în drumul spre victorie, un foc ce căleşte caracterul.

Am părăsit cu greu stadionul, iar unul dintre copii a rostit ceea ce simţeam toţi: Ce tare a fost!..

Prof. dirig. Vasile Mihai

De Ziua Ștafetei am fost la stadionul Siderurgistul și am asistat la meciul dintre SC Oțelul Galați și Târgu Bujor. Scorul a fost 14-0 pentru SC Oțelul Galați. Mie mi-a plăcut când portarul oțelarilor a executat foarte bine un penalty. Oțelarii au jucat foarte bine. Jucătorii au câștigat cupa și am sărbătorit cu toții. La sfârșit am făcut poze împreună cu portarul oțelarilor. A fost o experiență foarte interesantă. (Doană Prodan Adriano, 7A)

21 noiembrie 2016, sediul IPJ Galați

Dima Dumitru și Melniciuc Alin au preluat ștafeta de la polițistii gălățeni. Însoțitor, profesor Tobiaș Silvia-Daniela.

23 noiembrie 2016, Spitalul Județean Galați

Sîmbotin Valentin și Vârlan Mihai au preluat ștafeta de la medicii de urgență. Însoțitor, bibliotecar Iordache Tanța.

“De Ziua Ștafetei, eu am ales să fiu medic pe ambulanță și să descopăr cum este să fii medic în situații de urgență.

Ambulanța vine în cazuri de urgență minime atunci când pacientul nu se poate deplasa ca atunci când îți este foarte rău sau dacă ți-ai rupt o mână sau un picior. SMURD, Serviciul Medical de Resuscitare și Descarcerare vine doar atunci când pacientul are o urgență foarte gravă și este blocat de exemplu ca într-un accident rutier. Această unitate de urgență vine doar în cazuri majore. Elicopterul vine doar în cazuri gravede urgență doar atunci când condițiile meteo sunt favorabile și este un teren bun de aterizare.

Mie mi-a plăcut cel mai mult atunci când am intrat în ambulanță și o doamnă ne-a explicat cum se folosește fiecare obiect și fiecare aparat din mașină. Domnul doctor ne-a spus cum sunt separați pacienții în diferite camere având în vedere felul de urgență. A fost o experiență foarte plăcută să văd ce se întâmplă într-un caz de urgență.” (Sîmbotin Marius-Valentin, 7A)

”Când am fost la spital a fost foarte interesant, deoarece am intrat într-o ambulanță, iar medical de acolo ne-a explicat ce este fiecare instrument și fiecare unealtă de acolo. Domnul doctor ne-a primit în sala de așteptare unde ne-a explicat care sunt sarcinile unui medic și măsurile de precauție ale unui doctor și cât de riscant poate fi uneori. Cea mai interesantă parte a fost când am intrat într-o ambulanță și ne-a povestit viața de ambulanțier.” (Vârlan Mihail, 7A)

24 noiembrie 2016, Grădinița nr. 59, Galați

Bursucanu Cristina și Stănescu Luisa au preluat ștafeta de la doamna educatoare Dumitrachi Elena.

“În ziua în care am vizitat o grupa mare de la o grădiniță, a fost extraordinar. Cu ei am dansat, am pictat, ne-am jucat, am citit povești și ne-am distrat împreună. Mi-a placut să fiu pentru o zi educatoare” (Bursucanu Cristina, 7A)

 

”La grădiniță a fost cea mai frumoasă experiență. Chiar dacă am întâlnit și copii cu dizabilități, asta nu m-a împiedicat să îmi îndeplinesc visul. Doamna educatoare, precum și copiii, au fost extraordinari și copiii și-au terminat activitățile și lucrările cu succes.” (Stănescu Luisa, 7A)

24 noiembrie, clinica veterinară Veti-Med, Galați

Manole Emma a preluat ștafeta de la medicul veterinar Gingărașu Cornel. Însoțitor, profesor Tobiaș Silvia-Daniela.

25 noiembrie 2016, Școala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu”, Galați

Lificiu Andreea a preluat ștafeta ca profesor de astronomie la clasa 5A a Școlii Gimnaziale ”Constantin Gh. Marinescu” de la prof. Tobiaș Silvia-Daniela.

 

”Pot spune că ziua în care a devenit profesor pentru o oră a fost cea mai frumoasă zi de până acum. Emoțiile mă cuprindeau puțin câte puțin, dar când am intrat în sala de clasă, acestea au dispărut. Am predat ora de astronomie clasei a V-a A. Spre surprinderea mea cunoșteam câțiva copii care au participat la acea oră. Copiii au fost interesați de lecția pe care am pregătit-o, o lecție despre Sistemul Solar, meteoriți și în detaliu despre planeta Marte.” (Lificiu Andreea, 7A)

Marincovici Xenia a preluat ștafeta ca profesor de limba engleză de la prof. Katler Dana.

”A fost foarte frumos să vorbesc cu elevii de clasa a IV-a, știind că așa am fost și eu. Mi-am amintit pe moment cum eram eu. A fost o zi frumoasă pe care mi-o voi aminti mereu.” (Marincovici Xenia, 7A)

25 noiembrie 2016, Palatul Justiției Galați

Dragomir Gabriela a fost judecător pentru o zi. A fost însoțită la Palatul Justiției de doamna profesoară Cortojan Viorica.