Odysseus Contest

Concursul internațional de astronomie Odysseus este dedicat elevilor și tinerilor cu vârste între 7 și 22 ani pasionați de astronomie. Concursul este organizat pe trei secțiuni și categorii de vârstă: Skywalkers, Pioneers și Explorers.

Școala noastră este reprezentată la această competiție de către doamna profesoară Tobiaș Silvia-Daniela în calitate de evaluator. Anul acesta a evaluat proiectele naționale din categoria Explorers și a participat în perioada 14-18 iunie 2017 la semifinala regională ce se va desfășura în Republica Cehă, conform programului atașat:

Odysseus II Liberec Regional Semifinal Programme

CERTIFICATE_EVALUATOR_2017_Silvia-Daniela Tobias

Participarea elevilor din școala noastră la categoria Pioneers

5 elevi din clasa a VIII-a A: Maftei Bogdan Cosmin, Năstase Andra-Georgiana, Balaban Andrei-Daniel, Nour Marius Traian și Țuțu Andrei, organizați în 2 echipe: Astro Coders și Space Travellers s-au înscris în această competiție cu două proiecte: „Astro Helper” și „The Future Prediction”.

Astro Helper

Proiectul constă în crearea unei aplicații, numită „AstroHelper” ce poate fi folosită pe orice computer cu sistem de operare Windows. Aceasta oferă tinerilor pasionați de astronomie sau chiar astronauților un ajutor în folosirea și conversia  unităților de măsură pentru măsurarea distanțelor cerești.

Aplicația folosește unitățile de măsură kilometru, unitate astronomică, an lumină, parsec și kiloparsec, ajutând utilizatorul să le convertească dintr-una în alta, după necesități. La accesarea opțiunii „Conversion” utilizatorul poate să aleagă să convertească din oricare în oricare dintre unitățile de măsură sus-numite.

Totodată, în aceeași aplicație, utilizatorul găsește informații despre misiuni științifice spațiale și despre rachetele spațiale folosite de-a lungul timpului de către agenția spațială NASA. Tot ce are de făcut utilizatorul, este să aleagă dintre opțiunile aplicației: „Missions Info” și „Rockets Info” și să acceseze informațiile dorite din lista afișată de aplicație.

Pentru realizarea aplicației a fost folosit limbajul de programare Python, după care programul realizat a fost transformat  într-o aplicație pentru Windows, care poate fi ușor instalată și rulată pe orice computer. Aplicația include deasemenea și opțiunile „Help” și „Exit” ce pot fi folosite în orice moment al rulării programului.

Informațiile și instrucțiunile aplicației „AstroHelper” sunt scrise în limba engleză, pentru a putea fi folosite de astronauți și tineri pasionați de astronomie din toată lumea.

AstroHelper

The Future Prediction

„The Future Prediction” este un proiect gândit să ofere celor interesați informații despre trecutul Sistemului Solar și câteva idei despre ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor cu acesta. Proiectul se bazează în principal pe ideea că istoria se repetă într-un fel sau altul, că putem învăța din greșelile trecutului pentru a îndrăzni să visăm că viitorul va fi altfel. Preveniți despre ceea ce s-ar putea întâmpla în viitor, fie el și îndepărtat pentru noi, am putea să facem lucrurile să evolueze într-un sens corect.

În afara acestor informații, proiectul face predicții despre sistemul TRAPPIST-1, fiind extrem de interesați de eventualitatea ca în acest sistem solar să existe viață și, cândva, omenirea să poată călători sau locui acolo.

Informațiile și previziunile proiectului au fost transpuse într-un program care poate fi rulat pe orice computer cu sistem de operare Windows. Codul folosit pentru realizarea acestui program a fost scris în limbajul de programare Python. Programul oferă informații și previziuni în limba engleză pentru a putea fi folosit de iubitori ai astronomiei din orice colț al lumii.

The Future Prediction

Profesor îndrumător, Tobiaș Silvia-Daniela