Competiția europeană Astro Pi, lansată de Agenția Spațială Europeană (ESA), este adresată elevilor pasionați de astronomie, care doresc să programeze un mini-computer Astro Pi aflat  pe Stația Spațială Internațională (ISS).

AstroCoders, echipa Școlii Gimnaziale „Constantin Gh. Marinescu”, formată din Balaban Daniel, Grosu Cristina, Maftei Bogdan, Năstase Andra și Nour Marius, elevi în clasa a VIII-a A, îndrumați de prof. Tobiaș Silvia-Daniela, s-a înscris în această competiție în data de 10 noiembrie 2016.

astrocoders

După prima fază, în care AstroCoders au conceput o misiune posibilă pentru Ed, unul din cele două Astro Pi aflate pe ISS, am aflat cu bucurie că am fost selectați pentru faza a doua a competiției.

În data de 6 decembrie 2016 am primit de la ESA un Astro Pi, pe care plini de entuziasm l-am și conectat și am pornit într-o nouă aventură! De data aceasta trebuie să programăm computerul să îndeplinească două misiuni, una din partea astronautului ESA Thomas Pesquet, aflat pe ISS și una concepută de noi pentru Ed.

Avem timp până pe 28 februarie 2017 să concepem cele două programe și sperăm să trecem în faza a 3-a a competiției!

28 februarie 2017

Echipa AstroCoders a reușit să ducă la bun sfârșit cele două misiuni trasate de astronautul Thomas Pesquet reprezentant al ESA pe ISS în această perioadă.

Prima misiune, obligatorie pentru toți participanții la competiție, a constat în conceperea unui program de detectare a echipajului în interiorul modulului Columbus. Cea de-a doua misiune a fost concepută de echipa noastră, care a creat o listă de melodii MP3 pe care Astro Pi să le deruleze atunci când detectează prezența unui astronaut. Muzica fiind în accepția echipei noastre liantul necesar creșterii eficacității muncii pe ISS. Melodiile au fost alese dintre preferințele muzicale ale astronautului Thomas Pesquet, pe care acesta le-a făcut publice pe contul lui de Twitter.

Profesor coordonator Tobiaș Silvia-Daniela