Eco-Școala

Proiectul   “Legumicultura  urbana” a debutat in primavara acestui an, sub coordonarea ISJ Galati , inspector Mariana Mustata si a domnului Claudiu Radu. Scopul proiectului este de a-i obisnui pe elevi sa cultive legume in gradina casei, a scolii sau in alte zone ce se preteaza acestor lucrari pentru a manca sanatos si responsabil.

Cultura legumelor in apropierea locuintei prezinta multiple avantaje pentru sanatate si mediul inconjurator in sensul ca ofera legume proaspete destinate consumului fara a folosi substante chimice pentru fertilizare si combaterea daunatorilor, pot fi folosite terenuri mici ce nu isi gasesc alte utilizari si in plus nu este necesar transportul legumelor si deci nu influenteaza amprenta de carbon .

In cadrul proiectului elevii au plantat rasadurile in primavara, au realizat lucrari de intretinere a culturii de legume ce ocupa o mica suprafata din cadrul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii Galati si asteapta cu nerabdare recoltarea produselor pentru a realiza mult asteptata “salata de vinete cu rosii”.

prof. Calugaru Viorica

Patrula ECO JUVENTUS, coordonatori: Cortojan Viorica, Călin Ionelia, Cazacu Camelia

Ce este „Patrula Eco”?

Patrula Eco este un grup, condus de un coordonator, care observă factorii pozitivi şi negativi din perimetrul ȋn care aceştia locuiesc sau ȋşi desfăşoară activitatea. Coordonatorul Patrulei Eco ȋşi asumă obligaţia de a pune la dispoziţia organizatorilor datele culese ȋn teritoriu de Patrula Eco,  consemnate in agendele distribuite Participantilor de catre Editura.

Care sunt obiectivele „Patrulei Eco”?

 • implicarea populației, inclusiv copii, părinţi precum şi a comunităţii locale în observarea directă a problemelor de mediu din vecinătatea perimetrului local în general;
 • stimularea competiţiei şi, în acelaşi timp, a spiritului de echipă prin asumarea de roluri cu scopul de a responsabiliza participanții și instituţiile pentru a proteja mai bine mediul înconjurător, prin furnizarea unor informaţii de către fiecare membru al Patrulei Eco si prin desfasurarea activitatilor mentionate in agendele Patrulei Eco;
 • asigurarea unei competiţii deschise şi creative în domeniul protejării mediului înconjurător, motivată prin acordarea de premii celor mai buni participant.

Activități realizate:

 1. Plantare de copaci în jurul școlii

2. Completarea agendei patrulei cu informații referitoare la mediu

3. Realizarea unei machete cu tema stil de viață sănătos

4. Realizarea unei activități în luna aprilie cu tema Stil de viață sănătos

În luna februarie 2016 la Şcoala Gimnazială ,,Constantin Gh. Marinescu ’’din Galaţi a avut loc activitatea ,,Mănânc responsabil-sunt sănătos şi protejez natura’’ .

Obiectivele activităţii au fost:

 • Conştientizarea elevilor cu privire la alimentele sănătoase
 • Încurajarea consumului de fructe şi legume autohtone
 • Conştientizarea faptului că un stil de viaţă defectuos ne îmbolnăveşte
 • Conştientizarea legăturii dintre mediu şi consumul responsabil de alimente

La activitatea coordonată de profesorii Cortojan Viorica, Călin ionelia şi Cazacu Camelia au participat membrii patrulei patrulei ECO JUVENTUS.  Elevii au prezentat informaţii despre alimentaţia sănătoasă, alimentaţia responsabilă şi sfaturi pentru susţinerea acesteia, prin prezentări power point .

Organizaţi pe grupe elevii au realizat postere despre alimentaţia responsabilă. Posterele reprezentative au fost amplasate pe holurile şcolii şi la intrarea în școală pentru popularizare în rândul elevilor şi părinţilor.

În luna aprilie 2016 cu ocazia sărbătoririi Zilei Pământului la Şcoala Gimnazială,,Constantin Gh. Marinescu” din Galaţi a avut loc activitatea ,,Stil de viaţă sănătos/ Cumpără de la bunicuţa din colțul pieţei’’.

 • Conştientizarea elevilor cu privire la alimentele sănătoase
 • Încurajarea consumului de fructe şi legume autohtone
 • Conştientizarea faptului că un stil de viaţă defectuos ne îmbolnăveşte
 • Conştientizarea legăturii dintre mediu şi consumul responsabil de alimente

La activitatea coordonată de profesorii Cortojan Viorica,Călin Ionelia şi Cazacu Camelia au participat membrii patrulei patrulei ECO JUVENTUS.  Elevii au prezentat informaţii despre alimentaţia sănătoasă, alimentaţia responsabilă şi sfaturi pentru susţinerea acesteia.

Iniţial în clase s-au facut prezentări despre ce înseamnă stil de viaţă sănătos, si cum se poate sustine economia locala prin consumul de alimente autohtone. După aceste prezentări elevii au confecţionat fluturaşi in care era explicat ce este cunsumul responsabil, dar si îndemnuri pentru achizitionarea de produse autohtone. La intrarea în şcoală a fost afişat un banner care promovează de fructe şi legume de la producătorii locali cu indemnul ,,Cumpără de la bunicuţa din colţul pieţei”. Elevii clasei a VI a B coordonaţi de doamna profesor Ionelia Călin au împărţit fluturaşi părinţilor şi bunicilor din faţa şcolii care aşteptau elevii claselor primare să termine cursurile .Fluturaşi au fost împărţiţi şi cetătenilor din zona pieţei din cartierul Ţiglina I. Aici elevii clasei a VI a B au facut un reportaj referitor la achiziţionarea produselor alimentare autohtone şi au dăruit produse sănătoase celor aflaţi în piaţă alături de fluturaşi care susţineau acest lucru.

29 octombrie 2015 Ziua Verde a Eco-Școlilor

Obiectivul activității: Conştientizarea importanţei plantării şi îngrijirii pomilor, protejarea mediului înconjurător.

Anul acesta am sărbătorit Ziua Verde a Eco-Școlilor prin crearea unei mini livezi în curtea şcolii. Părinţii elevilor au susţinut această activitate prin procurarea de material săditor şi furnizarea de informaţii privind plantarea acestora.

Au participat elevi din clasele: 1B, 2A, 5A, 5B, 5C, 6A, 6B, 6C, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C alături de învățători și profesori: Morun Valentina, Lupu Neicu Mărioara, Ciobanu Daniela, Călin Liliana, Florescu Aurelia, Vasile Mihai, Călin Ionelia, Katler Dana, Talabă Gabriela, Călugăru Viorica, Cortojan Viorica, Roman Cristian, Buruiană  Gina, Caraman Ariteiea, Cazacu Camelia, Coreschi Iulia, Tobiaș Silvia-Daniela, director Huțanu Ana-Viorica, director adjunct Alecu Ioana , secretar Muscă Mariana.

Elevilor li s-a explicat modul de plantare a copacilor fructiferi și pe tot parcursul zilei au plantat copacii, îndrumaţi de cadrele didactice.

S-au plantat 28 de pomi fructiferi (caişi, cireşi, gutui, meri, nuci, peri, piersici, vişini).

Copiii au fost foarte încântaţi de numărul mare de copaci plantaţi. A fost o activitate distractivă şi folositoare deoarece au putut să înveţe cum se plantează un copac fructifer şi cât de multă atenţie şi îngrijire trebuie să-i acorde pentru a putea să crească şi să rodească.

Mulțumim domnului Mihăescu pentru sprijinul și ajutorul acordat în realizarea activității.

prof. Florescu Aurelia

10 octombrie 2015 Seminarul CCDG

Seminarul Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, “Parteneriat în educație pentru mediul înconjurător”, se desfășoară în fiecare an în luna octombrie.

Ajuns la a XVII-a ediție anul acesta, el a adunat peste 350 de participanți.

Scopul seminarului a fost prezentarea celor mai bune practici în promovarea programelor de educație pentru protejarea mediului.

Școala noastră a fost reprezentată la seminar de doamnele profesoare Călugăru Viorica, Florescu Aurelia și Talabă Gabriela, coordonatori ai programului Eco-Școala din cadrul școlii noastre.

S-au împărtășit multe experiențe referitoare la implementarea programelor promovate de CCDG și s-au acordat multe premii pentru concursurile organizate în anul școlar trecut.

Școala noastră a obținut premiul al II-lea la concursul “Valorificând deșeurile, salvăm mediul și sănătatea noastră”.

A fost o manifestare din care am aflat multe noutăți și o ocazie de a împărtăși experiența căpătată în urma proiectelor derulate.

Mai multe informații despre seminar și programele derulate, puteti afla de pe site-ul: http://www.ccdg.ro, iar mai multe poze de la seminar le găsiți pe: http://www.ccdg.ro/galerie-foto/galerie-foto-manifestari

prof. Florescu Aurelia

ENO TREE PLANTING DAY – PLANTEAZĂ UN COPAC PENTRU PACE

LOGO1

21 septembrie 2015 . Elevii școlii noastre au răspuns și anul acesta apelului făcut de a planta, până la sfârșitul anului 2017, 100 de milioane de copaci și au participat ăn numar mare la această activitate.

Elevii din clasele  1B, 2A, 5B, 5C,  6B, 7A, 7B, 7C, 8B coordonați de doamnele învățătoare Morun Valentina și Lupu Neicu Mărioara și de doamnele profesoare Călin Liliana, Florescu Aurelia, Călin Ionelia, Katler Dana, Talabă Gabriela, Călugăru Viorica, Cortojan Viorica au plantat arbuști și flori în curtea școlii.

Alături de noi au fost și doamna directoare Huțanu Ana, doamna bibliotecară Iordache Tanța și domnul mecanic Mihăescu Nicu.

Suntem bucuroși că putem  investi în viitorul nostru și al planetei noastre!

prof. coordonatori Florescu Aurelia și Călugăru Viorica