Școala Altfel 2015 – clasele gimnaziale

Final de gimnaziu – iunie 2015

Clasele a 8-a au susținut lecțiile finale de dirigenție în săptămâna 8-11 iunie 2015.

Clasa 8A – profesor diriginte, Tobiaș Silvia-Daniela

8A (2011-2015)

Lansarea la apă a feribotului Veteran – 27 martie 2015

Clasa 8A, însoțită de doamna dirigintă Tobaș Silvia-Daniela, a participat la lansarea la apă a feribotului Veteran la Șantierul Naval Damen din Galați. A fost o experiență atât de plăcută și interesantă, încât nici nu am simțit ploaia rece și deasă.

Eclipsa totală de Soare – 20 martie 2015

Clasele 7A, 7B, 8A, 8B, însoțite de doamnele profesoare Cazacu Camelia, Călin Ionelia, Călin Liliana și Tobiaș Silvia-Daniela, au participat la activitatea desfășurată la Observatorul Astronomic din Galați cu prilejul Eclipsei totale de Soare din 20 martie 2015. Deși vremea a fost nefavorabilă, ploaie, vânt, frig, elevii claselor 7A și 8A au rezistat pe terasa Observatorului Astronomic timp de o oră până au văzut eclipsa în punctul culminant, când soarele a fost acoperit în proporție de 46%.

Personalul Observatorului și membrii Astroclubului au pus la dispoziția publicului filtre din sticlă, binocluri si un telescop performant, pentru observarea eclipsei. De asemenea, în interiorul Observatorului, eclipsa a putut fi urmărită în direct, pe internet, din insulele Feroe, unde a fost totală.

prof. Tobiaș Silvia-Daniela

Ziua siguranței pe internet – 23 februarie 2015

Elevii clasei a VI-a B, impartiti in patru grupe, a cate sase elevi, au fost invitati sa se gandeasca la ceea ce inseamna, in opinia lor, un internet mai sigur si cum poate arata acesta. Acestia au prezentat situatii cunoscute in care folosirea internetului este eficienta, dar si a avantajelor si dezavantajelor privind utilizarea acestuia. Au identificat partile pozitive (posibilitatea de a comunica cu rudele plecate in strainatate, pregatirea lectiilor si activitatilor pentru scoala, discutii interesante cu prietenii, informatii de interes public), dar deasemenea s-au identificat si dezavantajele (discutii cu persoane necunoscute, agresiune verbala, hartuire, informatiile personale nu sunt in siguranta, pierderea de timp, daunarea sanatatii).

Pe o plansa de hartie, fiecare echipa a venit cu o idee creativa,  care incurajeaza oamenii sa profite la maxim de internet. Echipele au tinut o prezentare de trei minute fiecare pentru restul clasei, unde s-a prezentat scopul si cum ii ajuta pe ei folosirea internetului zi de zi, cu ajutorul unui poster realizat in timpul activitatii.

La finalul activitatii, elevii au fost foarte incantati de desfasurarea acesteia, si-au exprimat dorinta de a mai organiza astfel de actiuni pe aceasta tema atat de prezenta din viata lor, costientizand mai bine pericolele ce pot aparea in timpul utilizarii internetului.

prof. Talabă Gabriela

Siguranta pe internet!

Activitatea s-a desfasurat pe parcursul a doua ore, in sala de clasa, cu elevii clasei a VIII-a C. In prima ora s-au prezentat materiale de pe platforma Sigur.info: Retelele sociale si Identitatea, reputatia online si cateva clipuri:Povetsea lui Becky, Be careful about facebook si Facebook in real life. In ora a doau elevii si-au prezentat posterele realizate despre o aplicaţie nouă care va ajuta pentru a face Internetul mai sigur, mai distractiv sau va face viaţa oamenilor mai ușoară.                                                   Diriginte, prof. Florescu Aurelia

 

Halloween – 31 octombrie 2014

Conform traditiei, in lumea crestina se sarbatoreste “Ziua tuturor mortilor” pe data de 1 noiembrie, sau “Ziua tuturor sfintilor”. Aceasta sarbatoare crestina s-a suprapus in Anglia pe vechea sarbatoare celtica Samhain, ce anunta noul an celtic. Pentru ca vechii oameni, supusi ceva mai mult superstitiilor decat cei de azi, credeau ca in noaptea dinspre 31 octombrie spre 1 noiembrie spiritele celor morti veneau sa-i bantuie pe cei vii, au inceput sa se costumeze pentru a alunga aceste spirite. Deasemenea, ei scobeau napi (inruditi cu ridichile) in care puneau jar incins si ii foloseau pentru a lumina casele si drumurile. Odata cu emigrantii irlandezi pe continentul American si descoperirea dovlecilor, a aparut si tradita dovlecilor sculptati, adica Jack-o-Lanterns. Ca membrii ai Departamentului de Fenomene Paranormale, Profesorii de limba engleza ai scolii noastre (prof. Daniela Ciobanu, prof. Dana Katler, prof. Cristian Roman) impreuna cu dna prof. de istorie, Camelia Cazacu, au chemat la activitatea de Halloween si cativa elevi de la Scoala Gimnaziala Emil Garleanu, activitatea avand loc in cladirea Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii “Rasvan Angheluta” Galati. Activitatea a constat intr-un concurs de dovleci sculptati si de costume. Rugamintea profesorilor a fost ca fiecare participant costumat sa-si prezinte costumul printr-o replica in limba engleza, lucru pe care elevii l-au realizat cu succes. Desi munca Comitetului de Vraji (juriul) a fost extrem de dificila, s-a reusit a se gasi ingredientele perfecte pentru reteta magica a Halloweenului.

Dovlecii premiati au fost: Iustinian Munteanu – Premiul III; Dima Cristian – Premiul II; Iustinian Costache – Premiul I.

Costumele premiate au fost: Cialicu Teodora – Premiul III; Raluca Vizinteanu-Serbu – Premiul II; Eliza Magearu- Premiul I.

Comitetul de Vraji si intreg Departamentul de Fenomene Paranormale al Scolii “Constantin Gh Marinescu” multumeste tuturor monstruletilor, vrajitoarelor, vampiricilor si celorlalte personaje infioratoare pentru participare!

prof. Cristian Roman

Armata română – prezent şi viitor

Într-o dimineaţă de toamnă încă frumoasă, pe 23.X.2014, în curtea Liceului ,,Mihail Kogalniceanu”, ofiţerii şi subofiţerii de la UM 1552 , aflaţi sub comanda lt .col.Tanvuia au prezentat tehnica de luptă din dotarea armatei române. Domnul lt .colonel a explicat elevilor  că rolul tactic al armatei este de a menţine pacea prin descurajarea unui potenţial inamic .De asemenea,le-a arătat imagini din taberele de antrenament şi din teatrele de operaţiuni din Afganistan şi Kosovo.Au fost evidenţiate pericolele pe care le înfruntă zilnic militarii în misiunile de menţinere a a păcii,dar şi satisfacţia datoriei îndeplinite cu onoare. Elevii, însoţiţi de cadrele didactice de la Şcoala ,,Constantin Gh. Marinescu” s-au bucurat de o zi memorabilă deoarece au avut ocazia să atingă armele pe care le ştiau din filme şi jocuri video. Sub ochii îngăduitori, dar vigilenţi ai militarilor, elevii noştri au facut fotografii cu pistoale, cu pusti, cu mitraliere şi baionete. Chiar şi cele mai delicate eleve au cedat ispitei de a purta o vestă antiglonţ şi de a tine în braţe, ca pe o păpuşă, pistolul mitraliera. Doamnele directoare Ana Huţanu şi Ioana Alecu  au propus întărirea parteneriatului dintre şcoală şi celelalte  instituţii în general şi armata în special. Au remarcat de asemenea interesul elevilor şi amabilitatea cadrelor militare. Cu aceasta ocazie ,unii elevi şi-au exprimat dorinţa de a îmbrăţişa cariera militară. Le urăm succes şi le dorim curaj, răbdare şi putere pentru a satisface exigențele vieţii cazone.

A consemnat,

Sold .TR,  prof. Mihai Vasile

 

9 octombrie – Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului

Ultimii supraviețuitori ai Holocaustului se sting încet, însă nu avem dreptul să îi lăsăm să se piardă în colbul istoriei. Suferințele celor care au trecut prin lagărele de concentrare nu au dispărut odată cu fumul din crematorii, ci ne bântuie conștiința cu obsedante întrebări: De ce oamenii își provoacă atâtea suferințe? Azi ar mai fi posibil? Nu știu răspunsul la prima întrebare, însă la cea de-a doua răspunsul este, din păcate, afirmativ. Câțiva dintre elevii inimoși ai clasei a VIII-a A, alături de doamna director adjunct Ioana Alecu, doamna profesor Camelia Cazacu, domnul profesor Vădeanu Adrian, bibliotecar Tanța Iordache și profesor Mihai Vasile au ridicat un obstacol simbolic în calea uitării care ne-ar face pe toți complicii unui delict moral.

profesor Mihai Vasile

Leave a Reply