Proiecte si activitati ECO

In urma evaluarii scolii noastre pentru obtinerea Steagului Verde pentru a cincea oara, am primit urmatorul mesaj din partea comisiei de evaluatori:

Buna ziua,
Doamna director,
Doamna director adjunct,
Doamnelor profesor coordonator Eco-Scoala,

Va transmitem aprecierea noastra pentru modalitatea in care se deruleaza Programul Eco-Schools in unitatea dvs. scolara.  
Va felicitam pentru modul in care faceti managementul institutiei si pe colegii  dvs. de cancelarie pentru implicare.
Apreciem in mod special efortul si daruirea depuse in derularea programului.
Speram sa fie de bun augur ramanerea unitatii dvs. scolare in randul scolilor ECO si sa se vada progresele in educatia primita de copii. Continuarea programului va putea antrena elevii in alte actiuni benefice pentru schimbarea atitudinii fata de mediul inconjurator.   
Va asteptam la Seminarul national CCDG din luna octombrie pentru a impartasi experienta dvs. si altor participanti. 
IN ACEST AN SCOALA DVS. VA PRIMI SI O PLACHETA ANIVERSARA!
   
Va dorim numai bine si mult succes in continuare!
Multumim pentru ospitalitate si prietenia cu care ne-ati primit!

Cu toata consideratia,
C. & P. Dinca – CCDG

Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie / 
Carpathian-Danubian Centre for Geoecology / 
8 Barbu Lautaru Street, Bl. 23, Sc. B, Ap. 56, Sector 1, Bucharest, Romania / 

tel/fax 00 40 31 410 35 24 
mobile: 00 40 
0729.393.693

www.ccdg.ro 
e – mail ccdgro@yahoo.com

x x x

diploma

x x x

ALIMENTATIE SANATOASA-Alimentatia corecta primul pas catre o viata lunga si sanatoasa

 2-6 apr 2014 – Participanti clasele V-VIII                                                                     Mancarea reprezinta o sursa de nutrienti pentru organism dar si una din cele mai mari placeri ale vietii, alimentele consummate cu moderatie pot fi componenete ale unei diete sanatose, cu conditia ca ele sa nu fie bogate in grasimi , sare, zahar si calorii. Secretul unei alimentatii corecte se bazeaza pe varietatea alimentara, utilizarea cerealelor,fructelor legumelor, lactatelor. Activitatea desfasurata in 2 apr 2014 i-a pus pe elevi in situatia de a prepara mancaruri sanatoase dupa retete aduse de la parinti si bunici, la sfirsit au realizat expozitii cu preparatele  realizate , astfel au invatat ca drumul spre o viata lunga se bazeaza pe alimentatie  sanatoasa.

x x x

Elevii școlii noastre au sărbătorit “ZIUA PĂSĂRILOR ” plantând puieți forestieri (ce vor deveni peste timp locul unde numeroase specii de păsări își vor construi cuibul) în zona cantonului silvic de lângă stația SPA Dunăre, lânga digul ce duce în “cotul Pisicii”.

     Acțiunea a fost realizată în parteneriat cu Direcția Silvică Galați reprezentată de ing. Costin Gheorghiță, seful ocolului Silvic Galați, ing Ivan Roxana, responsabil compartiment Cultură  și Regenerarea Pădurii și tehnician Bunghez Cornel, sef district silvic Tulucesti.
    Cu aproximativ o săptămână înainte, comitetul eco a stabilit împreună cu ing. Costin, detaliile derulării activitații, a mobilizat copiii și parinții acestora (posesori de autoturisme), iar marți 1 aprilie s-au urcat în mașini: elevii,cadrele didactice prof.Ionelia Călin, prof. Viorica Călugaru, director Ana Huțanu și numeroși parinti ai copiilor  pornind spre REZERVAȚIA NATURALĂ LUNCA PRUT pentru a planta puieți în scopul regenerării pădurii. Ziua însorită si cântecul păsărilor au răsplătit din plin efortul copiilor de a planta pomi în cursul dimineții și de a merge apoi la școală. Părinții nu s-au lăsat mai prejos, au luat lopețile și au trecut la plantat salcie alături de copii.
        Timpul a trecut foarte repede și copiii s-au întors la școală bucuroși că activitatea lor va contribui la regenerarea pădurii și astfel va  îmbunătăți calitatea mediului  și a vieții.
HPIM1514.JPG HPIM1515.JPG HPIM1516.JPG HPIM1517.JPG HPIM1518.JPG HPIM1519.JPG HPIM1520.JPG HPIM1521.JPG

x x x

afis

Top 5 – Alimente sănătoase şi nesănătoase 

Sub titlul „Nouă ne pasă! Implică-te si tu!”, a debutat la inceputul acestui an şcolar ediţia a III-a a unui amplu proiect naţional de parteneriat educaţional – concurs interdisciplinar iniţiat de Şcoala Gimnazială Nr. 5 Arad, având partenere alte 20 de instituţii de învăţământ din 16 judeţe ale ţării. În buna organizare a activităţilor mai sunt cooptaţi ca parteneri: Agenţia Pentru Protecţia Mediului Arad, Centrul Carpato-Danubian de Geoecologie, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad, Primăria Arad şi Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad.

Confirmare a două ediţii precedente cu impact favorabil în rândul elevilor şi comunităţii, această ediţie a proiectului şi-a propus, pe lângă dezvoltarea la copii a deprinderilor şi atitudinilor ecologiste, formarea abilităţilor de căutare, prelucrare şi prezentare a informaţiei prin colaborare interdisciplinară şi cross-curriculară.

Şcoala Gimnazială ,,Ctin Gh. Marinescu” este parteneră şi la aceasta editie; a defăşurat toate activităţile conform  programului. In această lună, tema activităţii nr 3 este Top 5 alimente sănătoase şi nesănătoase; atât elevii clasei pregătitoare A  ( prof inv primar Marioara Lupu Neicu) cât şi cei din clasa a V-a A (prof Viorica Calugaru) au analizat şi argumentat alegerea făcută şi au realizat acest top sub forma unui afiş .

E timpul să fim ECO, să gândim de două ori înainte de a face ceva şi, când o facem, să fie ECOlogic şi să fie ECOnomic şi să aibă ECOu şi asupra celorlaţi! Şi putem începe chiar acum… Să ne obligăm la o viaţă ECOnomică, să avem o conduită ECOlogică, pentru a ne ajuta pe noi înşine să supravieţuim în confruntarea pe viaţă şi pe moarte pe care o ducem… tot cu noi!

x x x

22 martie 2014 – Participanti:clasa a VIIa A,B

  Anual în lume la data de 22 Martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei cu scopul de a marca importanţa şi rolul acestei resurse în dezvoltarea socio – economică planetară. În acest an, tema mondială propusă de către  Organizaţia Naţiunilor Unite pentru această manifestare este Apa şi Energia. Energia asociată cursurilor de apă, reprezintă o parte importantă din resursele mondiale de energie primară. În acest sens,hidroenergia este cea mai importantă sursă de energie regenerabilă utilizată în prezent.Dezbateri pe tema economisirii resurselor de apa au avut loc cu acest prilej si in scoala noastra, evidentiind metodele simple, la indemana tuturor de a economisi resursa indispensabila vietii.

PLANTARI DE ARBORI PENTRU A MARCA  ZIUA APEI – cls VA si cls a VIIIaC- organizator Katler Dana .

 Elevii claselor a VaA si a VIIIaC au organizat o activitate de plantari de puieti de arbori in gradina scolii pentru a marca “’ZIUA MONDIALA A APEI”.

ECOLOGIZARI DE ZIUA APEI – Participanti :elevi din clasele:VaA,B

Suntem la începutul unui secol care va trebui să aducă schimbări esenţiale in ceea ce priveste comportamentul omului in natura altfel însăşi existenţa speciei umane va fi pusă sub semnul întrebării, cu totii trebuie sa intelegem ca nu suntem stapini ai naturii ci o parte a ei.

x x x

Se apropie ziua apei si aveti un nou concurs:
http://www.unwater.org/worldwaterday/media/news/news-details/en/c/211987/

x x x

Pe 17 februarie 2014 a avut loc  activitatea: REGANDESTE,ACTIONEAZA SI REDU AMPRENTA ECOLOGICA” la care au participat elevi ai claselor IV-VIII din Scoala “Constantin Gh. Marinescu” Galati , prilej cu care au fost prezentate materiale PPT din care a rezultat ideea ca   amprenta de carbon este suma efectelor activitatilor umane zilnice asupra mediului inconjurator.                                                                                           Concluzii:  amprenta de carbon  poate fi diminuata  prin alegerea activitatilor cu efect mai putin negativ asupra mediului , cu alte cuvinte sa : REDUCEM, REFOLOSIM, RECICLAM;

x x x

Elevii devin ambasadori pentru o planeta curata prin competitia nationala Fabrica de aer curat – 17.02.2014

Junior Achievement Romania si Mega Image deschid inscrierile pentru cea de-a doua editie a unei competitii nationale de educatie ecologica pentru elevi de gimnaziu.
Profesori si elevi din toata tara vor concura pentru titlul Fabrica de aer curat, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin comportament responsabil si evenimente de mediu in comunitate.
Clasa si scoala care vor reusi sa aduca cea mai mare reducere totala de emisii de CO2 vor fi premiate in cadrul evenimentului Business Hall of Fame 2014.
Pana pe 21 februarie, clasele de gimnaziu se pot inscrie pe http://www.jaromania.org/, prin intermediul unui profesor coordonator, in competitia nationala Fabrica de aer curat. Toti participantii vor avea acces gratuit la activitati educationale si training, care sa ii pregateasca pentru a deveni consumatori mai responsabili de resurse si a reduce impactul negativ asupra mediului inconjurator generat de amprenta individuala de carbon.
Pe parcursul competitiei, elevii vor invata despre fenomenul de incalzire globala si masurile eficiente de protectie a mediului inconjurator. Clasele vor aplica apoi in practica cunostintele dobandite si vor acumula puncte pentru scoala lor prin: derularea de actiuni de economisire a resurselor in viata de zi cu zi; luarea de decizii inteligente impreuna cu familia privind consumul produselor si organizarea de evenimente ecologice in comunitate (de exemplu: plantarea de puieti de copaci, colectarea selectiva si reciclarea unor diferite tipuri de deseuri, actiuni de ecologizare a unor zone sau obiective locale).
In anul scolar 2012-2013, competitia a implicat 123 de profesori, 6.228 de elevi din 102 scoli si 78 de localitati, participantii reusind sa economiseasca 674,5 tone de CO2.
Editia de anul acesta a competitiei isi propune sa implice cel putin 7.000 de elevi de gimnaziu care sa raspunda in mod activ provocarii de a economisi echivalentul anual a 6.459 tone de CO2 si a deveni eroi de mediu in comunitatea lor.
Astfel, prin aceasta initiativa educationala, initiatorii proiectului vor contribui la dezvoltarea inteligentei ecologice a elevilor si la valorificarea potentialului lor de a genera schimbari pozitive in comunitate, prin stimularea adoptarii unui comportament prietenos fata de mediul inconjurator.
Proiectul Fabrica de aer curat este derulat, pentru al doilea an consecutiv, de Junior Achievement Romania si Mega Image si include 3 componente care imbina partea teoretica cu cea practica:
program la clasa (Resursele) care include exemple accesibile din comunitate si mediul inconjurator despre resurse si cum pot fi folosite acestea in mod economic si ecologic; competitie nationala; activitate educationala speciala – Laboratorul de energie verde – propusa spre derulare in cadrul Saptamanii Sa stii mai multe, sa fii mai bun! (7-11 aprilie 2014), prin care elevii vor realiza, lucrand in echipa, afise pentru descrierea unui magazin care foloseste eficient energia verde.
x x x
Programul Learning about Forests (LeAF) 
NOUA SESIUNE DE INSCRIERI in Programul International Sa invatam despre padure – LeAF se desfasoara in perioada 10 FEBRUARIE – 15 MARTIE 2014!
Programul se adreseaza echipelor formate din 10-30 de elevi de orice varsta coordonati de un profesor, care desfasoara o lectie in natura. Coordonatorii primesc o diploma nationala si una internationala si au sansa de a fi acceptati pe parcursul anului scolar in mai multe concursuri cu premii.                                                                                                                      Consultati lista cu profesorii inscrisi, precum si detaliile de inscriere pe www.ccdg.ro.            Gasiti atasate documentele necesare: FORMULAR DE INSCRIERE      cerinte inscriere

x x x

Au inceput inscrierile la Proiectul National „Eco-Fotografia Anului”, editia a VI-a, 2014.

ECO-FOTOGRAFIA ANULUI” este un proiect national de ȋncurajare a observării mediului ȋnconjurător şi reliefare a valenţelor pozitive ale acestuia, prin imagini.
SE ADRESEAZA: unitatilor de invatamant PRESCOLAR, PRIMAR, GIMNAZIAL, LICEAL
PERIOADA DE INSCRIERE: 15 ianuarie – 15 martie 2014
INSCRIEREA SE FACE: pe mail – prin trimiterea formularului de inscriere la adresa: decesfera@gmail.com
PREMII:
Premiul I: Marele Premiu şi Titlul de Eco fotografia anului:
– un aparat foto digital şi o ramă foto digitală
Premiul II: un aparat foto digital
Premiul III: o ramă foto digitală
5 Menţiuni: produse personalizate + cărţi de la Editura Decesfera Media
+ 5 Menţiuni categoria Junior (pentru elevii cu vârste de până la 14 ani)
Premiu de popularitate: un premiu surpriză pentru cea mai votată fotografie pe site-ul Proiectului (www.evenimenteco.ro).
Toate cadrele didactice implicate primesc diplome (coordonatori, director).
Scoala beneficiaza de:
  1. un set de fotografii ce va face obiectul unor expozitii locale;
  2. un premiu special pentru scolile care inscriu in concurs peste 100 de fotografii;
  3. imagine favorabila prin postarea pe www.evenimenteco.ro a fotografiilor propuse pentru concurs.

TAXA DE PARTICIPARE: Participarea ȋn cadrul Proiectului „Eco fotografia anului” presupune plata fiecărei fotografii ȋnscrise, conform algoritmului următor:

De la 5 la 10 fotografii ȋnscrise – 10 RON/fotografie (mimimum de fotografii cu care puteti participa este de 5)
De la 11 la 30 fotografii ȋnscrise – 9 RON/fotografie
De la 31 la 49 fotografii ȋnscrise – 8 RON/fotografie
50 şi peste 50 de fotografii ȋnscrise – 5 RON/fotografie
MAI MULTE DETALII DESPRE CONCURS GASITI:
Pe site-ul concursului: www.evenimenteco.ro şi pe site-ul general: www.ccdg.ro ;
Proiectul national Eco-Fotografia Anului este inscris in Calendarul Activitatilor Educative ale Ministerului Educatiei.

x x x

Asociatia „Scoli pentru un viitor verde”, impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Mediului, Schimbarilor Climatice si Societatea de Geografie din Romania, organizeaza in perioada 3 decembrie 2013 – 2 iunie 2014 cea de-a IV-a editie a celui mai mare concurs national de educatie ecologica „Scoli pentru un viitor verde – rezervatii naturale”. 

Concursul se adreseaza elevilor, prescolarilor si cadrelor didactice din toate unitatile de invatamant preuniversitar din Romania, dar si custozilor care administreaza arii naturale protejate.
In concurs se poate inscrie orice cadru didactic din Romania care formeaza o echipa verde de maximum 30 de elevi, completeaza formularul de inscriere on-line pana la 31 ianuarie 2014, accesandhttp://www.scolipentruunviitorverde.ro/, sectiunea „Cum particip?” si realizeaza un proiect verde de voluntariat care sa aiba ca punct de interes o arie naturala protejata de pe teritoriul Romaniei, in intervalul cuprins intre data inscrierii in concurs si 31 mai 2014. 
Proiectul trebuie postat pe http://www.scolipentruunviitorverde.ro/ pana la 31 mai 2014, la sectiunea „Cum particip?/ Posteaza o activitate). Pentru a castiga, cadrul didactic trebuie sa mediatizeze proiectul verde si sa obtina cat mai multe voturi din partea publicului. 
Concursul se desfasoara pe trei sectiuni: 
sectiunea „3-6 ani”, rezervata educatorilor/educatoarelor si copiilor de gradinita, 
sectiunea „7-11 ani”, dedicata invatatorilor/invatatoarelor si elevilor din ciclul primar, si 
sectiunea „12-18 ani”, rezervata profesorilor si elevilor de gimnaziu sau liceu. 
Va fi desemnata castigatoare echipa verde a carui proiect verde primeste din partea publicului inregistrat pe site-ul http://www.scolipentruuniviitorverde.ro/ cel mai mare numar de voturi, pana la data de 2 iunie 2014, ora 11:00. 
In cazul in care doua echipe verzi din aceeasi categorie si acelasi judet se plaseaza pe aceeasi pozitie, cu acelasi numar de voturi exprimate valid la incheierea votarii, se va lua in calcul pentru departajare data la care a fost inscris proiectul in concurs si va avea castig echipa care a inscris mai devreme proiectul in concurs.

x x x

Regulament concurs 2013 – Pentru un mediu mai sanatos 

x x x

29 octombrie 2013 – Ziua Plantarii Copacilor

Majoritatea claselor din scoala noastra au plantat cate un copacel; ii vedeti la lucru in aceste prezentari:
Clasele 8A si 8B

x x x

Incepem prin a felicita elevii si profesorii participanti la proiectul Patrula ECO 2012-13: director prof Ana Hutanu, prof Liliana Calin, Ionelia Calin, Iulia Coreschi, Viorica Cortojan, Valeriu Cretu, Mariana Crisan, George Grigorica; coordonatorii Patrulei Eco pe scoala: prof Aurelia Florescu si Dana Katler. Toti elevii si profesorii au primit diplome din partea organizatorului, Centrul Carpato Danubian de Geoecologie.

x x x

20 noiembrie 2013 – Participanti elevii clasei VIIIC-coordonator Cortojan Viorica

“Natura e totdeauna adevarata, serioasa si severa. Ea are intotdeauna dreptate, iar greselile si ratacirile sunt ale omului” – W.F. GOETHE                                                   Ecologizarea asigura un mediu natural, sănătos ecologizarea mediului este foarte importanta pentru noi, deoarece  mediul este important pentru toata lumea. Pentru a preveni orice fel de poluare a mediului ( aer, sol, apa) trebuie sa fim foarte atenti cum ne comportam cu natura. Aceasta este la fel de sensibila ca si noi oameni, asa cum o perso ana sa poate imbolnavi si mediul pote fii poluat iar  vinovatii suntem noi oameni. Fara ocrotirea mediului nu exista dezvoltare durabila.

 

x x x

Let’s Do It, Romania!

28 septembrie a fost ziua curateniei generale. Am raspuns afirmativ si noi, clasa a 5a A, impreuna cu doamna diriginta Dana Katler, reprezentanti ai claselor a 5a C si a 6a C, precum si fosti elevi ai scolii noastre, acum in clasa a 9a (elevi care au mai participat si alta data la aceasta campanie). Cu totii am spus: Let’s do it, Romania! si am pornit intr-o scurta calatorie in afara orasului Galati, intr-o zona cautata vara de cei care doresc sa ia o gura de aer in mijlocul naturii, dar care “uita” gunoaiele la plecare. Nu ne-au speriat vremea rece si nici picaturile de ploaie. Am umplut o multime de saci, dar ne-am si distrat! Atunci cand am gasit in noroi o bancnota de 10 lei, am fost foarte surprinsa s-o aud pe Raluca spunand: “Natura e adevarata bogatie!” Bravo, Raluca! Daca toti oamenii ar gandi ca tine…….


x x x

PLANTEAZĂ UN COPAC PENTRU PACE – 21 septembrie 2013

Actiunea desfăsurată în Scoala Gimnazială “Constantin Gh. Marinescu” Galati sub egida “Plantează un copac pentru pace” reprezintă un simbol si un îndemn. Arborele plantat exprimă un strop de aur verde si o părticică din plămânii planetei, atât de greu încercati de poluare.
Există un război surd, agresiv si nemilos asupra vietii planetei, sub toate formele ei. Iar cel mai dur e poluarea.
Arborii o absorb prin frunzis si tot ei ne dau în schimb oxigenul…
O zi a păcii înseamnă o zi de împăcare între oameni si una de protejare a spatiului locuit de oameni.
Dacă noi, trăitori pe această planeta, am deveni printr-un miracol copaci, atunci, cu sigurantă, ne-am cere dreptul la viată pasnică, la pământul pe care am prins rădăcini.
Dar oamenii rămân ceea ce sunt, adică cea mai mare sursă de poluare si de distrugere a spatiului verde.
Sădeste azi un copac, căci mâine poate fi prea târziu, este sloganul activitătii desfăsurate astăzi în scoala noastră. Si fie ca acel copac să salveze o viată!                                                                                                                                                                Prof. Liliana Calin