17 decembrie 2015

Elevii școlii noastre au fost pentru câteva momente Moș Crăciun pentru colegii lor de la Școala Specială P.P. Neveanu. Le-au oferit cadouri frumoase pe care le-ar aștepta orice copil: dulciuri, hăinuțe, rechizite, fructe, jucării, toate ambalate frumos, așa cum doar Moș Crăciun și spiridușii lui se pricep! Activitatea s-a desfășurat sub coordonarea doamnelor profesoare Camelia Cazacu și Dana Katler.

Profesor, Katler Dana

Sunt voluntar!

În opinia noastră,  a fi voluntar înseamnă să faci mai mult decât să fii prezent la locul activităţii, să fii voluntar înseamnă să faci un lucru bun pentru o cauză anume, în folosul oamenilor şi al comunităţii în care trăieşti, fără a te aştepta la mare lucru în schimbul bunătăţii oferite, ci doar satisfacţia de a şti că ai făcut un lucru bun pentru cineva care nu are posibilităţi la fel de mari ca ale tare. Simplul fapt de a vedea recunoştinţa din ochii persoanelor pe care le-ai ajutat face să merite toată munca.

Noi, ca voluntari, nu ne simţim deranjaţi să ne trezim la opt dimineaţa sau mai deveme, ca să mergem să ajutăm pe cineva la celălalt capăt al oraşului.

Şcoala cu care suntem în parteneriat, Şcoala Gimnazială Specială “Emil Gârleanu” Galaţi, este o şcoală pentru copii cu dizabilităţi, iar personalul este format din profesori de psihopedagogie specială, psihologi. Instituţia  are o clădire  nouă  care este dotată cu aparatură foarte modernă, printre care amintim sala multimedia, care seamănă foarte mult cu o sală de bal şi au şi cantină, programul lor fiind de la 8 a.m la 4 p.m . Ei pot avea decalaj de patru ani între vârstă şi clasă, iar fiecare clasă are în medie 5-6 “elevi”. Materia invăţată de ei este mult simplificată, spre a-i ajuta pe ei să înteleagă mai uşor. Au multe cursuri de abilităţi practice, iar holurile lor  găzduiesc expoziţii întregi de artă, create chiar de ei.

Şcoala noastră a oferit și oferă sprijin şi ajutor de-a lungul anilor prin realizarea mai multor proiecte printre care:

  • Proiectele care ne-au încântat şi pe noi au fost cele de Halloween şi Crăciun, când am fost la Şcoala “Emil Gârleanu”. De Halloween, copiii din şcoala noastră au oferit dovleci sculptaţi, care erau iniţial plini cu dulciuri, iar fiecare copil a creat o poveste pentru personajul în care era deghizat, fiind mai mult un concurs între copiii noştri şi copiii lor, jurizându-se costumele, rolurile şi cei mai frumoşi dovleci făcuţi manual.
  • Pentru a le face un Crăciun cu adevărat special şi plin de zâmbete, şcoala noastră s-a preocupat de buna lor stare de spirit, ducându-le cadouri, alimente, haine, rechizite şi i-am ajutat cu decoraţiuni, urmând apoi gestul simbolic al împodobirii bradului, ca un simbol al sărbătorilor de iarnă. Televiziunea a venit să înregistreze “concertul” nostru în cooperare, când am cântat colinde.
  • La proiectul “Marea Neagră” a fost rândul celor de la “Emil Gârleanu” să ne viziteze pe noi. În sala noastră multimedia, profesorii au prezentat un powerpoint cu informaţii despre Marea Neagră, pe care copiii noştri şi ai lor le-au citit pe rând. De asemenea, am făcut desene şi postere, cu abţibilduri cu peşti din mare pe care apoi le-au prezentat pe echipe.

Cu  toate acestea, copiii de la şcoala noastră nu se limitează doar la a-i ajuta pe copiii de la Școala Gimnazială Specială ”Emil Gârleanu”. De asemenea, echipa noastră de voluntari şi-a oferit sprijinul şi persoanelor vârstnice de la “Căminul de bătrâni, Sf. Spiridon”. Personalul căminului e alcătuit numai din doamne răbdătoare, care au grijă de ei cu multă atenţie, lucrând în medie douăsprezece ore pe zi. Stim asta de la Cristina, eleva in clasa a VII-a A, a cărei mamă lucrează la acest camin.

Pentru Căminul de bătrâni, dar şi pentru cei de la “Emil Gârleanu”, în săptămâna fructelor şi legumelor, copiii noştri au dăruit legume şi fructe în pacheţele pentru fiecare vârstnic sau copil.

De ziua alimentaţiei, elevii şcolii noastre s-au organizat şi au adus alimente de bază şi rechizite pentru câţiva copii care au o situatie materiala precara din şcoala noastră. Au primit din darurile noastre un număr de 30 de elevi din scoală. Din alimentele pe care le-am colectat, nu numai copiii scolii noastre s-au bucurat de ele, ci şi elevii de la Şcoala Profesională P.P. Neveanu Galaţi.

snac99

La final, putem spune că ne place să fim voluntari  aproape la fel de mult, dacă nu chiar mai mult decât ne place să fim elevi, profesori. Încă de la început, ocazia de a-i sprijini pe cei care aveau nevoie de noi ne-a surâs, deşi am fost surprinşi de ce poate face un gest atât de simplu şi de mărunt, şi de cât de uşor poţi face pe cineva să zâmbească. Acum a devenit mai mult decât o simplă activitate la care participăm. De acum aşteptăm cu sufletul le gură fiecare ocazie, fie ea cât de maruntă, în care putem să ne oferim sprijinul, fie ea pentru copiii de la şcoala specială, pentru persoanele vârstnice, sau pur şi simplu pentru natura înconjurătoare.

Vă așteptăm și în acest an să aduceți cadouri pentru copiii de la “Emil Gârleanu” și “P.P.Neveanu”.

Am minţi dacă v-am spune că voluntariatul nu ne-a ajutat şi pe noi. Ne-am distrat, ne-am făcut prieteni, poate chiar am învăţat de la cei pe care am încercat să-i ajutăm mai multe decât am fi putut învăţa din cărţi sau de pe internet.

Prof. Camelia Cazacu

Prof. Dana Katler

Echipa de voluntari: 

Grosu Cristina-Geanina, clasa a VII-a A;

Năstase Andra-Georgiana, clasa a VII-a A;

Francisc Răzvan, clasa a VIII-a C;

Stanescu Luisa, clasa a VI-a A

Dragomir Gabriela, clasa a VI-a A

Profesori coordonatori:

Katler Dana

Cazacu Camelia

31 octombrie 2015 – Halloween

Doamnele profesoare Cazacu Camelia și Katler Dana au organizat o activitate împreună cu elevii Școlii Gimnaziale Speciale “Emil Gârleanu”. Astfel, aceștia au discutat despre originile sărbătorii de Halloween, și-au prezentat costumele într-o defilare ce a fost urmată de prezentarea rolurilor în limba engleză.

https://www.facebook.com/dana.katler/videos/1068299539867203/?l=2893476034259996858

Elevii au participat și la expozitia de la această școală cu bostani pictați și sculptați.

Profesor Katler Dana

16 octombrie 2015 – Ziua Mondială a Alimentației

Pe 16 octombrie,  în peste 150 de țări este aniversată Ziua mondială a alimentației, declarată de Adunarea Generală a ONU, cu scopul creșterii gradului de conștientizare publică asupra problemelor privind alimentația la nivel mondial și consolidarea solidarității în lupta împotriva foametei, a malnutriției și a sărăciei. Școala noastră a desfăşurat în cadrul Proiectului Strategia Naţională de Acţiune Comunitară- SNAC  activități de ziua mondială a alimentației  și au constat în oferirea de alimente/ produse alimentare elevilor școlii  noastre. Au fost strânse produse alimentare/ fructe/ legume și au fost donate unui număr de 20 de elevi din școala noastră care au o situație materială precară. De asemenea și elevii Școlii Profesionale Speciale P.P. Neveanu au primit daruri cu ocazia zilei mondiale a alimentației.

Elevilor li s-a prezentat importanta consumului de fructe si legume, care trebuie sa fie nelipsit de la nici o masa, precum si efectele nocive ale alimentatiei de tip fast-food. Au fost realizate postere/ decorarea fructelor și legumelor de către elevii școlii noastre.

Coordonatori: dir. prof. .Huțanu Ana Viorica,  dir. adj. prof.Alecu Ioana,  prof. Cazacu Camelia,  prof. Katler  Dana.

Colaboratori; prof. Rosca Mariana, prof. Lazăr Luminița, prof. Lupu Neicu Mărioara,  prof. Ciobanu Daniela,  prof.  Mihai Vasile, prof. Călin Ionelia, prof. Perju Gina,  prof. Toader Rodica, prof. Călugăru Viorica, prof. Cretu Valeriu, bibliotecar Iordache Tanța.

prof. Cazacu Camelia

 

1 Octombrie 2015 – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice

Doamnele profesoare Cazacu Camelia și Katler Dana împreună cu elevi din toată școala au mers la Azilul pentru persoane vârstnice Sf. Spiridon, Galați cu pachețele cu fructe, legume și dulciuri pentru bătrânii cazați în azil.

prof. Katler Dana