Proiectul ”Cetățeanul”

În colaborare cu Școala nr. 7 din Galați se desfășoară proiectul de cetățenie activă, sub îndrumarea doamnei profsoare Alecu Ioana. Cea mai recentă activitate a proiectului a fost prezentată și în ziarul local ”Viața Liberă”.

Şcoala Altfel 2016

Clasa a V-a A,  profesor diriginte Ciobanu Daniela

Scoala Altfel 5A

Excursie la Capidava

46 de elevi din clasele 6A, 6B, 6C, 7A, 7B, 8B au participat la excursia cu tematică istorică desfășurată în județul Constanța, începând cu Muzeul de Istorie din Hârșova, trecând prin Muzeul de Artă din Topalu și încheind la cetatea Capidava, unde ne-am întors în timp, participând la lupte între daci și romani.

Organizator: director-adjunct Alecu Ioana

Profesori însoțitori: Călin Ionelia, Cristea Vasile, Tobiaș Silvia-Daniela, Vasile Mihai

Observatorul Astronomic

Două seri din Săptămâna Altfel, elevii claselor 6A, 6B, 7A și 8A au participat la lecțiile de astronomie susținute de domnul Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic din Galați. Clasele 7A și 8A au fost ceva mai norocoși, vremea a ținut cu ei și astfel au putut să participle și la o sesiune de observații astronomice. Ne-am bucurat să fim îndrumați de foștii elevi ai școlii noastre, Gaiu Andrei și Ghencea Mirel, voluntari, membri ai Astroclubului ”Călin Popovici” din Galați.

Organizator: Tobiaș Silvia-Daniela

Profesori însoțitori: Călin Ionelia, Constantinescu Daniela, Cristea Vasile, Katler Dana, Partene Melu, Strat Adriana, Toader Rodica, Vasile Mihai, Vădeanu Adrian.

UN MĂRȚISOR DULCE DE LA COPII DULCI!

”Elevii Școlii Gimnaziale  Constantin Gh. Marinescu, Galați, va ureaza sa aveti o primavara frumoasa si va ofera un martisor dulce! La multi ani, Doamna! ”  Asa au intampinat elevii clasei a VI a B  mamicile si bunicile in ziua de 8 martie! Indrumati de doamna diriginta, prof. Ionelia Calin , acestia au pregatit martisoare dulci pe care le-au oferit cu drag si emotie doamnelor intalnite in Cartierul Tiglina 1!

Am zambit, am fost imbratisati si pupaciti, am fost felicitati pentru initiativa, am si plans un pic de emotie si, cel mai important,  am invatat ce inseamna bucuria de a darui si importanta gestului marunt! A fost o zi frumoasa, foarte, foarte frumoasa si…o lectie de viata! “, marturisesc copiii participanti la activitate.

Eu, ca diriginte, o sa zic doar atat: copiii sunt oglinda parintilor si eu sunt o diriginta care are cu ce se mandri! Multumesc tuturor parintilor pentru ajutorul pe care mi l-au oferit in desfasurarea activitatii! Intr-o lume din ce in ce mai egoista, este foarte important sa educam si sufletul! <3

Profesor, Ionelia Călin

30 octombrie 2015 Halloween Party

Pentru că sărbătoarea de Halloween are o însemnătate aparte pentru cultura anglo-saxonă, și pentru că predarea limbii engleze nu constă doar în verbe, timpuri și familii de cuvinte, este normal ca, prin Catedra de Limba Engleză, să se organizeze un astfel de eveniment cum a fost organizat cel de vineri, 30 octombrie, după închiderea orelor de curs. Și pentru că ai noștri și ai dvs. copii sunt la fel de dornici de astfel de activități, am decis să organizăm o petrecere dansantă la care și-au prezentat costumele, dar s-au și “tratat” cu dulciuri și plăcinte, fursecuri etc., sub îndrumarea diriginților.

În lumina noilor evenimente, multe lucruri s-au spus despre această sărbătoare, destule exagerate și total lipsite de fundament. Sărbătoarea provine din festivalul Samhain, ce sărbătoarea venirea toamnei și a Anului Nou celtic. Odată cu suprapunerea rânduielii celtice cu creștinismul, sărbătoarea a devenit un Ajun al Zilei Tuturor Sfinților (All Hollow’s Eve) -31 octombrie, care zi era și este celebrată pe 1 noiembrie, urmată de Ziua Morților, pe 2 noiembrie. Celții vechi credeau că în noaptea de Samhain granița dintre vii și morți se slăbea și astfel puteau spiritele să o traverseze. Strămoșii familiei și cei dragi erau cinstiți și invitați în casă, iar celelalte spirite alungate. Astfel a apărut obișnuința de a se costuma, de a purta măști, pentru a îndepărta spiritele rele. Dupa creștinizarea sărbătorii, într-o oarecare măsură, cei săraci au început să colinde casele cu ocazia Halloweenului, fiind și sfârșitul recoltei.

Cu acestea spuse, vă lăsăm să observați cât de convingători au fost micuții, dar si măriceii în alungarea spiritelor rele:

profesor Roman Cristian Ion, profesor Ciobanu Daniela, profesor Katler Dana

9 octombrie 2015 – Ziua Holocaustului în România

Ȋncă o toamnă a învelit într-un giulgiu uscat monumentele dedicate victimelor Holocaustului, sporindu-le măreţia tristă şi tăcută. Dacă pietrele mărturisesc suferinţa celor şase milioane de evrei torturaţi, ucişi și arşi în timpul dictaturii naziste, nici noi nu avem dreptul să ignorăm această lecţie tragică a istoriei pentrucă s-ar putea repeat oricând.

Pe 9 octombrie 1941 a început deportarea evreilor bucovineni în Transnistria, marcând începutul unui lung şir de suferinţe.

Ca în fiecare toamnă, elevii şi profesorii Şcolii ,,Constantin Gh. Marinescu’’ au comemorat Ziua Holocaustului în România printr-o serie de manifestări dedicate victimelor.

Melodii celebre din folclorul iudaic au creat atmosfera necesară prezentărilor şi poate au atenuat tragismul imaginilor din lagărele de concentrare. Trenurile de marfă, pline cu oameni, camerele de gazare şi crematoriile umane i-au impresionat profund pe cei prezenţi.

Nu au fost trecute sub tăcere contribuţiile ,,Drepţilor între Popoare” care, într-o perioadă crâncenă a istoriei, şi-au primejduit poziţia socială, averea şi viaţa pentru a-şi ajuta aproapele.

Regina Mama Elena, susţinută de mitropolitul Nicodim Munteanu, a solicitat şi a obţinut întreruperea deportărilor din România, diminuând astfel amploarea dezastrului. Aceste exemple luminoase, deşi puţine, au păstrat vie flacăra speranţei în puterea raţiunii şi a solidarităţii umane.

Cine salvează un om salvează lumea întreagă, afirma un personaj din filmul Lista lui Schindler, exaltând valoarea fiecărui om.

Supraviețuitorii se retrag încet în nefiinţă, dar amintirea acelor ani însângeraţi va rămâne veşnic ca un strigăt mai puternic şi mai durabil decât orice ideologie. Cei vinovaţi au plătit pentru faptele comise şi au dispărut de pe scena istoriei, însă urmaşii lor nu pot fi învinovăţiţi pentru faptele părinţilor şi bunicilor, după cum afirma Elie Wiesel: Only the guilty are guilty ,their children are not.

Dar dincolo de statistici, rămâne suferinţa, iar dincolo de cunoaştere se află neliniştea…Cum a fost posibil? Se poate repeta?

Prof. Mihai Vasile

Organizatorii activităţii, prof. Camelia Cazacu şi prof. Mihai Vasile mulţumesc colegilor şi elevilor care au participat la activitate.

Dir. Adj. Ioana Alecu

Prof. Silvia-Daniela Tobiaş

Prof. Gina Buruiană

Bibliotecar Tanţa Iordache

Elevii claselor a VII-a A, a VIII-a A