“Ziua ștafetei – acum decid eu!” este un eveniment al Fundaţiei Terre des hommes şi a partenerilor săi în cadrul căruia elevi cu vârsta peste 12 ani pot alege și explora meseria mult visată, având posibilitatea de a prelua ștafeta de la un adult profesionist.

Evenimentul este prilejuit de celebrarea zilei de 20 noiembrie, Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului.

49 de elevi din școala noastră, coordonați de doamna director Huțanu Ana și prof. Tobiaș Silvia-Daniela, au participat la acest eveniment. Pentru început au compus un mesaj pe tema dreptului copilului la libera exprimare si participare.  Mesajele au fost sub una din formele: o pictură, un desen, o lucrare grafică, un colaj, o fotografie sau un text de cel mult o pagină (toate in format A4).

Pe baza opțiunilor exprimate de elevi, au făcut cunoștință cu meseriile dorite grupuri de medici, avocați, procurori, ingineri IT.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Galaţi

Un grup format din 9 elevi a dorit să cunoască şi să “practice” nobila profesie de medic. Profesoarele Ana Huţanu şi Ioana Alecu i-au condus pe elevi la Centrul de transfuzii, unde dna doctor Cristian le-a fost mentor în descoperirea valenţelor acestei munci, care trebuie să înmagazineze o bună pregătire şi o imensă dragoste de oameni.

Concludent este mesajul trimis de Mihnea, elev in clasa a VIII-a, care îşi doreşte să urmeze această carieră: “De când mă știu mi-a fost puţin teamă de sânge și am avut o oarecare strângere de inimă când am pășit într-un spital. Am admirat întotdeauna munca oamenilor “cu halate albe”și îi respect pentru tot ceea ce fac, zi de zi și noapte de noapte, pentru a salva vieţi. La iniţiativa doamnei profesor Ioana Alecu, câţiva colegi am vizitat  Centrul Regional de Transfuzie Sanguină de  la Galaţi. M-a impresionat încă de la intrare clădirea nouă care se desfașoară pe două etaje, dar și dotările din interior. Personalul este foarte atent și grijuliu cu toţi donatorii, al căror număr a crescut de la an la an. Toate scaunele erau ocupate și oamenii așteptau linistiţi să doneze “viaţă”  căci, asta înseamnă câţiva  zeci de mililitrii de sânge donaţi. Păstrate cu grijă, punguţele, clasate după grupa de sânge, așteaptă să fie trimise la spitale pentru a salva încă o viaţă. Așadar,  totul m-a impresionat și abia aștept să fiu și eu un donator cât de curând ( am mai căpătat puţin curaj în faţa acelor).  Au toată admiraţia mea salariaţii  centrului pentru munca depusă cât și donatorii pentru gestul lor de umanitate”.

Le doresc elevilor să îşi împlinească  aceste deziderate şi îi felicit pentru participarea la acest proiect. Roadele sale au fost bogate, concretizându-se în diplome obţinute de 20 de elevi (din cei 49 care s-au inscris si au participat la cele două etape ale proiectului)  şi de profesorii: Ana Huţanu, Ioana Alecu, Silvia Tobiaş şi Cristian Roman. Laudă lor că au înţeles rolul îmbinării învăţăturii cu practica şi impactul extraordinar al activităţilor nonformale în dezvoltarea personală şi orientarea în carieră. Acum decizi tu! Viitorul va fi mai bun!

                                    Prof. Ioana Alecu

Incursiuni in viitor

Cu ocazia proiectului Ziua stafetei desfasurat in scoala noastra,  pe data de 24 noiembrie, sub coordonarea subsemnatului, a avut loc o vizita a unor elevi de clasele a 6a, a 7a si a 8a la firma de solutii IT Wind River din Galati.

Wind River este o companie internationala ce a devenit subsidiara a corporatiei Intel®, cu o vechime in domeniul IT de minim 20 de ani, ofera servicii de dezvoltare si optimizare softuri in cadrul unor sisteme inteligente.

Odata ajunsi la sediu, elevii au stat de vorba cu managerul de resurse umane, dna Mihaela Creanga, despre ce inseamna sa lucrezi intr-o companie cu sedii in toata lumea, despre ce este necesar pentru a ajunge intr-o astfel de companie si domeniu(de la munca de acasa si pasiune pana la munca depusa la scoala,liceu si facultate). De asemenea, copiii i-au vazut pe unii dintre baietii din platou lucrand la un echipament electronic de inalta generatie ce va fi prezent pe una din cele mai sigure masini ce va iesi pe piata in anul 2015.

2014-12-08 13.05.37

Elevii au fost placut impresionati cred. Matei Antohie de la clasa a 8a a marturisit ca nu l-ar deranja o a doua vizita acolo si ca este mai motivat sa mearga pe aceasta cale, mai ales ca sunt „multe optiuni in ramura IT”. Andrei Morun a fost placut impresionat de atmosfera relaxanta de lucru pe care a observat-o si de faptul ca oamenii lucrau cu placere.

In final, as conclude ca desi sunt considerati prea mici, elevii de gimnaziu ar trebui obisnuiti cu astfel de activitati. La final de ciclu gimnazial au de luat o decizie majora, isi aleg liceul unde vor invata in urmatorii patru ani,dar si mai important, specializarea pe care o vor urma. Unele specializari sunt mai permisive apoi cu alegerile unor facultati, pe cand altele iti ingradesc destul de mult optiunile, astfel incat elevul de clasa a 8-a ar trebui sa stie ce ii place, la ce este bun si ce optiuni poate avea pe viitor in functie de aceste doua informatii. Responsabilizarea adultului incepe din copilarie!

prof. lb. engl. Cristian Ion Roman

 

Leave a Reply