1 aprilie – Ziua Pasarilor

Pentru cei mai mulţi oameni 1 aprilie este Ziua Păcălelilor, dar pentru ornitologi, si in general pentru iubitorii naturii, aceasta zi înseamnă “Ziua Păsărilor”.
În România, această sărbătoare îşi are originea în perioada dintre cele două războaie mondiale, fiind sărbătorită mai ales în şcoli, dar a fost treptat abandonata. Elevii, de obicei sub coordonarea profesorului lor de ştiinţe naturale, instalau în acea zi sau în duminica apropiată cuiburile artificiale pe care le construiseră pentru păsări în timpul iernii.
Din 1993, Societatea Ornitologică Română, organizaţie neguvernamentală de forţă în acest domeniu, a depus eforturi pentru a stimula cadrele didactice si in special profesorii de biologie să readucă în actualitate această zi tradiţională a păsărilor.
În luna martie a anului 1994, Ministerul Învăţământului şi Ştiinţei, în urma solicitării SOR, şi-a declarat acordul pentru organizarea în şcoli a Zilei Păsărilor şi a anunţat în acest sens inspectoratele şcolare judeţene. De atunci, 1 aprilie – Ziua Păsărilor – este sărbătorită în fiecare an în România.

This entry was posted in Ecologie. Bookmark the permalink.