România

Al treilea schimb interșcolar din cadrul proiectului Erasmus+ STEAM Time – Solve UNESCO Crime a avut loc în perioada 30 septembrie-4 octombrie 2019 în Școala Gimnazială „Constantin Gh. Marinescu”. 24 de elevi și 8 profesori din școlile partenere din Croația, Italia, Olanda și Polonia au avut ocazia să învețe despre patrimoniul UNESCO din țara noastră și ne-au vizitat școala și orașul. Școala noastră a participat cu un grup de elevi din clasa 8A, respectiv Căluian Valentin, Ciofu Cezara, Ciungălan Iulia, Cristian Nicola, Dumitrescu-Petre Cristian, Mihoci Raluca și Stoinoiu Alma.

Echipa de proiect organizatoare a acestui eveniment a fost formată din profesorii Coreschi Iulia, Florescu Aurelia, Huțanu Ana – director, Morun Valentina – director adjunct, Roman Cristian Ion și Tobiaș Silvia-Daniela – coordonator. La buna desfășurare a activităților incluse în program și-a adus contribuția și domnul profesor Vasile Mihai.

Școala noastră a participat cu un grup de elevi din clasa 8A, respectiv Căluian Valentin, Ciofu Cezara, Ciungălan Iulia, Cristian Nicola, Dumitrescu-Petre Cristian, Mihoci Raluca și Stoinoiu Alma. Echipa de proiect organizatoare a acestui eveniment a fost formată din profesorii Coreschi Iulia, Florescu Aurelia, Huțanu Ana – director, Morun Valentina – director adjunct, Roman Cristian Ion și Tobiaș Silvia-Daniela – coordonator. La buna desfășurare a activităților incluse în program și-a adus contribuția și domnul profesor Vasile Mihai.

16 elevi din școala noastră au găzduit elevii din Croația, Italia și Polonia, prilej de a lega prietenii trainice și de a depăși barierele lingvistice și culturale. Mulțumim pe această cale familiilor elevilor Bilici Maria, Blîndu Robert, Cîrcotă Nadia, Costache Ștefan, Ifteni Denis, Ilie Daniela, Lupu Alessia, Maxim Dan, Meteș Matei, Mihu Victor, Racovanu Eduard,
Sava Matei, Ștefan Anais. Tătaru Alexandru, Toader Adrian și Vasluianu Ionuț, din clasele 6A, 6C, 7A, 7B, 8A, 8B, unii dintre ei fiind participanți la mobilitățile anterioare din Croația și Italia.

Schimbul interșcolar a cuprins diferite activități în școala noastră, în Delta Dunării (patrimoniu UNESCO), la casa tradițională „Vatra cu Dor” din Șivița, la Muzeul Satului din pădurea Gârboavele, mânăstirile Humor și Voroneț (patrimoniu UNESCO), cetatea medievală Sighișoara (patrimoniu UNESCO), bisericile fortificate din Saschiz și Viscri (patrimoniu UNESCO), castelul Bran.

Impresiile participanților la acest schimb interșcolar le găsiți pe pagina dedicată de pe site-ul proiectului.

Luni, 30 septembrie 2019, a avut loc deschiderea oficială a reuniunii de proiect în școala noastră. Oaspeții au fost întâmpinați tradițional cu pâine și sare și invitați în sala multimedia, unde au aflat povestea pe baza căreia s-au desfășurat activitățile specifice reuniunii de proiect: rezolvarea unor probleme de matematică, în diferite locații UNESCO din țara noastră, pentru soluționarea unei ”crime”. Cei 30 de elevi participanți au fost împărțiți în 6 echipe, cuprinzând câte un elev din fiecare țară, cărora le-am desemnat câte o culoare distinctă: roșu, galben, albastru, verde, portocaliu, violet. Profesorii însoțitori au primit fiecare câte un tricou alb inscripționat cu sigla programului Erasmus+.

Activitățile au continuat în sala de sport, unde oaspeții au urmărit un program artistic pregătit de elevii și profesorii școlii noastre și, la final, s-au prins cu toții într-o horă. A urmat vizitarea școlii, iar elevii au participat la activități la clasele primare. După-amiază, am vizitat Complexul Muzeal de Științe ale Naturii, unde echipele au rezolvat primele două probleme de matematică legate de oameni de știință români și invențiile lor.

La întoarcere, elevii au participat la activități la clasele gimnaziale. Mulțumim pe această cale tuturor profesorilor școlii noastre implicați în buna desfășurare a activităților din prima zi: Bujor Lumința, Călin Liliana, Chistol Ana, Coșug Maricica, Cristea Adriana, Jâtea Simona, Katler Dana, Roșca Mariana, Simionescu Marinela, Tăbăcaru Elena-Laura, Toader Rodica, Tocilianu Diana, Vasile Mădălina, Vasile Mihai, Vădeanu Adrian.

Marți, 1 octombrie 2019, oaspeții au făcut cunoștință cu Delta Dunării, aflată în patrimoniul natural UNESCO. Excursia a cuprins o plimbare cu barca pe canalul Uzlina și rezolvarea unor probleme de matematică legate de patrimoniul natural UNESCO din țara noastră.

Miercuri, 2 octombrie 2019, a fost ziua dedicată patrimoniului cultural imaterial UNESCO. După o vizită la „Vatra cu Dor” din Șivița, unde oaspeții au învățat despre obiceiurile și tradițiile din zona noastră, au învățat despre olărit, măștile populare și chiar cum se joacă în hora românească, am vizitat Muzeul Satului din Pădurea Gârboavele, unde ansamblul folcloric „Ciobănașul” a ilustrat Doina și Dansul Călușului, ambele aflate în patrimoniul cultural imaterial UNESCO. Și tot la Muzeul Satului, elevii au participat la o ”vânătoare de comori”, cu sarcini de lucru diverse care au inclus și descifrarea unor mesaje folosind codul Morse sau logica matematică. Seara, oaspeții au fost invitați la o petrecere de bun rămas, la care au participat profesori din școala noastră, copiii și părinții gazdă.

Joi, 3 octombrie 2019, am pornit în excursie spre nordul Moldovei, pentru a vizita mănăstirile din patrimonial cultural UNESCO, Humor și Voroneț. De data aceasta, elevii au rezolvat probleme de matematică legate de bucătăria tradițională românească. Excursia a continuat apoi spre Sighișoara, unde am înnoptat.

Vineri, 4 octombrie 2019, am vizitat cetatea medievală Sighișoara, biserica fortificată din Viscri, aflate în patrimonial cultural UNESCO și castelul Bran. Problemele de matematică petru această zi au fost legate de locurile vizitate.

După încă o zi plină, seara am ajuns la București, unde a avut loc festivitatea de premiere, echipa câștigătoare primind insigne pentru cei mai buni detectivi, iar restul echipelor primind diplome de participare.