Italia

Cel de-al doilea schimb interșcolar va avea loc la școala IC Fra Felice de Sambuca, din localitatea Sambuca di Sicilia, Italia, în perioada 25-29 martie 2019.

This is Sambuca of Sicily

La acest schimb interșcolar vor participa 6 elevi din clasele 6A și 6B și doi profesori din școala noastră, respectiv elevii Blîndu Robert-Cosmin, Cîrcotă Giulia-Nadia, Coman Andrei-Viorel, Ifteni Denis-Ionuț, Sardaru Ștefan-Adrian, Toader Adrian-Alexandru și profesor limba română Coreschi Iulia, profesor matematică Tobiaș Silvia-Daniela (coordonatorul proiectului).

Desfășurarea schimbului interșcolar Italia o puteți urmări în totalitate pe pagina dedicată de pe site-ului proiectului: C2 Italy, pagină pe care profesorii din școlile partenere au împărtășit impresiile lor despre activitățile desfășurate.

Luni, 25 martie 2019, a avut loc deschiderea oficială a întâlnirii de proiect din Sambuca, frumosul orășel sicilian. Ceremonia a avut loc în holul mare al școlii, permițând astfel participarea întregii școli. Școlile partenere au prezentat materiale despre țara lor, localitatea din care provin și despre activitățile desfășurate în școala lor. Școala noastră a prezentat și un material despre monumentele UNESCO ce urmează să fie vizitate pe parcursul întâlnirii de proiect ce va avea loc în octombrie 2019 la noi. 

Ceremonia a fost urmată de un program artistic prezentat de elevii școlii gazdă în curtea școlii, pornind de la imnul Uniunii Europene până la melodii tradiționale siciliene.

A urmat o vizită la Palazzo Paniteri, care găzduiește un muzeu arheologic și un muzeu al vinului, zona Sambuca fiind celebră pentru podgoriile sale.

După-amiaza ne-am petrecut-o la școală, unde elevii au participat la diferite laboratoare, pe parcursul cărora au rezolvat sarcini de lucru de matematică, au rezolvat probleme de logică au construit monumente UNESCO italiene din piese de puzzle și au pictat câte o Trinacria, simbolul Siciliei, din ceramică. La laboratorul de ceramică au participat și unii dintre profesorii din școlile partenere.

Marți, 26 martie 2019, a fost o zi dedicată vizitării monumentelor UNESCO din Sicilia. Am vizitat, așadar, Valea Templelor din Agrigento, un loc plin de istorie și civilizație greacă. Am văzut templele zeităților grecești Zeus, Hera, Jupiter, Hercules, am admirat speciile de plante și arbori răsfirați pe întreaga vale, iar într-un scurt moment de repaus, elevii au rezolvat sarcini de lucru de matematică legate de monumentele vizitate. 

În continuare, am vizitat Grădina Kolymbetra, în care se găsesc mai mult de o mie de specii de plante mediteraneene și care este construită pe fundul unui lac secat, în imediata apropiere a Văii Templelor. Elevii au participat la un atelier de ceramică, creându-și propriile obiecte din lut.

În drumul înapoi spre Sambuca, ne-am oprit la Scala dei Turchi, o stâncă spectaculoasă albită de sarea mării, ocazie cu care echipele de elevi s-au întrecut din nou în rezolvarea de probleme.

Miercuri, 27 martie 2019, a fost dedicată activităților la școală: un workshop în care elevii au realizat din carton coloanele templelor vizitate cu o zi în urmă, un meci de volei, un meci de fotbal, urmate de un atelier de pictură desfășurat în holul mare al școlii, în cardul căruia elevii au pictat monumentele UNESCO vizitate.

Joi, 28 martie 2019, am vizitat monumentele UNESCO din zona Palermo: Catedrala din Monreale, Palazzo Reale, Capella Palatina, Catedrala din Palermo. În curtea catedralei din Palermo, elevii au rezolvat sarcini de lucru de matematică. După-amiază am vizitat Muzeul de Marionete „Antonio Pasqualino”, unde elevii au participat la un workshop în care au învățat să manufactureze scuturi pentru marionete și chiar să manevreze păpușile. la final, ne-am delectat cu un spectacol inclus în patrimoniul cultural UNESCO: Teatro dei Puppi.

Vineri, 29 martie 2019, am început ziua cu o plimbare prin orașul gazdă, Sambuca – un oraș plin de istorie, purtând urmele cuceritorilor Siciliei de-a lungul timpului. A urmat o vizită în împrejurimile orașului, la podgoria Planeta și la o fermă de vaci, prilej cu care elevii au rezolvat ultimele probleme de matematică pregătite de profesorii italieni. După-amiază am participat cu toții, elevi, profesori, părinți, la o conferință despre proiectele Erasmus+, urmată de discursuri din susținute de partenerii din proiect și înmânarea certificatelor de participare.