Croația

Primul schimb interșcolar are loc în perioada 5-9 noiembrie 2018 la școala parteneră din Croația, în localitatea Seget Donji. Acesta se desfășoară după următorul program: Program Croatia

Elevii și profesorii din școlile partenere din Croația și Polonia ne-au trimis scurte prezentări ale școlilor lor: Film prezentare școala Croația, Prezentarea școlii din Polonia

La acest schimb interșcolar participă 2 profesori și 6 elevi din școala noastră: profesor de matematică Tobiaș Silvia-Daniela (coordonatorul proiectului), profesor de limba engleză Roman Cristian Ion și elevii Cioacă David Alexandru, Costache Ștefan, Ilie Daniela Teodora, Năstase Denis Cristian, Vîrtosu Eliza Maria, Vlad Andrei Costin.

Desfășurarea schimbului interșcolar din Croația o puteți urmări în totalitate pe pagina dedicată de pe site-ului proiectului: C1 Croația, pagină pe care profesorii din școlile partenere au împărtășit impresiile lor despre activitățile desfășurate.

Domnul profesor Roman Cristian Ion a pus într-un filmuleț o sinteză a experienței echipei noastre în Croația:

 

Prima zi, 5 noiembrie 2018, a fost dedicată activităților în școală: primirea oaspeților, program artistic prezentat de elevii școlii gazdă, amenajarea grădinii Erasmus cu plante aduse de fiecare școală parteneră, prânz cu produse tradiționale croate, ateliere de lucru pentru elevi în cadrul cărora au aflat despre alfabetul vechi croat – glagolitic, despre faptul că versatila cravată a fost inventată de un croat, despre construcția zidurilor de piatră specifice zonei, dar au rezolvat și sarcini de lucru matematice.

A doua zi, 6 noiembrie 2018, a fost dedicată în principal primului sit din patrimoniul UNESCO propus spre vizitare de catre echipa croată, și anume Parcul Național Krka. După un drum destul de interesant  prin peisajul rural croat, am ajuns în acest parc național destul de mare(109 km2), lăsând în spate marea Adriatică și trecem prin munți bogați în păduri de conifere, deși nu suntem la o altitudine specifică acestei flore. În acest cadru oarecum atipic, întâlnim o bogăție de ape, cascade mici, un peisaj lacustru ce încântă atât vizual, cât și auditiv, neavând nimic în comun cu peisajul bacovian la care poate ne duce gândul.

Ivindu-se din acest peisaj, clădirile satului etnografic ne prezintă mori de grâu, porumb și alte asemenea, împreună cu atelaje trase de măgăruș. Ceva mai jos, o piesă din metal zace mărturie că aici a fost construită prima centrală ce producea curent electric alternativ din Europa și a doua din lume după cea de la Niagara, centrală ce utiliza patente de ale binecunoscutului Nikola Tesla.

Tot aici, lângă piesa lui Tesla, copiii au fost împărțiți în echipe și au avut de rezolvat câteva sarcini de lucru la matematică.

După această escapadă și după un prânz binemeritat, am poposit un pic în orasul Sibenik, unde am vizitat orașul vechi și Catedrala Sf Iacob, parte a patrimoniului UNESCO.

A treia zi, 7 noiembrie 2018, am avut activități mai pe lângă casă. Mai exact, un Treasure Hunt prin Trogir. Activitatea a fost de bun augur pentru că așa am reușit să punctăm toate locațiile cheie ale micii insule, de la palatul ducal, acum Primărie, până la vechiul castel cu turnul său, Mănăstirea Sf. Nicolae și Biserica Sf. Barbara, ultimele locații nefind accesibile publicului larg.

După ce s-a finalizat vânătoarea de comori, în piața principală copiilor le-a fost oferit un prânz cu mancăruri specifice fiecărei țări (noi am fost reprezentati printr-o delicioasă ciorbă de burtă făcută de un chef local) și spectacol cu cântece și dansuri tradiționale. La aceste momente au fost invitați și consulii țărilor implicate în proiect. Astfel, consulul României nu a fost disponibil, însă am avut onoarea de primi vizita unui oficial al consulatului Român.

A patra zi, 8 noiembrie 2018, a fost încă o zi dedicată patrimoniului UNESCO. Astfel, am vizitat muzeul dedicat turneului Alka din Sinj (parte a patrimoniului cultural imaterial UNESCO). Alka aduce aminte de turnirurile medievale și comemorează o victorie împotriva otomanilor din secolul 18. Victoria a fost atribuită unei icoane ce și acum este prezentă în biserica din Sinj. La finalul vizitei, copiii au putut experimenta prinderea alkăi în prăjină. După ce am vizitat muzeul și biserica și după un prânz binemeritat, am plecat în Split pentru a vizita Muzeul Maritim Split (unde am avut și un mic atelier de noduri) și pentru a vedea ceea ce a mai rămas din palatul împăratului Dioclețian, parte a patrimoniului UNESCO. Ceea ce este deosebit la acest palat este faptul că, exact ca și acum 2 milenii, când a fost construit, oamenii încă locuiesc în interiorul zidurilor sale.

A cincea zi, 9 noiembrie 2018, a cuprins activități desfășurate în școala gazdă. Copiii au fost împărțiți pe grupe, astfel încât în timp ce fetele jucau handbal pe terenul de sport al școlii, băieții rezolvau probleme de matematică, după care în timp ce băieții au jucat fotbal, fetele au rezolvat probleme de matematică în biblioteca școlii.

După prânzul oferit de școala gazdă într-un restaurant din localitate, ne-am întors la școală pentru a primi certificatele de participare și pentru a ne lua rămas bun de la Croația, așteptând cu nerăbdare următorul schimb interșcolar din Sicilia.

Au consemnat, profesor Roman Cristian Ion și profesor Tobiaș Silvia-Daniela.